Home / archiefcentraal / passieconcert cantabile

passieconcert cantabile

In de Passietijd voor Pasen worden op veel plaatsen in het land uitvoeringen gegeven van de Matheus- Johannes-passion van Johan Sebastiaan Bach. Deze muziek is speciaal gecomponeerd voor deze tijd. Daarnaast is er echter nog veel andere muziek die uitstekend past in deze lijdenstijd. Cantabile brengt op 10 april een aantal van deze werken ten gehore.

Op het programma staan onder andere een aantal werken van Engelse renaissance en barok componisten. De tijd waarin deze componisten werkzaam waren – de zestiende en zeventiende eeuw – was een hoogtijperiode in de Engelse koormuziek. Cultuur stond hoog in aanzien en componisten hadden vaak beschermheren bij de hoge adel, geestelijkheid of koninklijke familie.

Veel van de componisten kwamen in aanraking met het koninklijk huis via de Chapel Royal, de met het koninklijk huis meereizende groep priesters en zangers. Het koor van de Chapel Royal stond bekend als de Children of the Chapel Royal en bereikte de top van hun bekendheid tijdens het bewind van Elizabeth I (1558 – 1603) toen onder andere Byrd en Thomas Tallis daar organist waren. Later begon ook Purcell daar zijn muzikale carriere.

Er is in die tijd een grote hoeveelheid vocale en instrumentale werken gecomponeerd. Het is daarom jammer dat er erg veel van verloren is gegaan. Er waren invloedrijke componisten uit die tijd waarvan nagenoeg geen werken bewaard zijn gebleven. Gelukkig is er toch nog veel overgebleven. Zo vullen de gezamenlijke geestelijke vocale werken van Henry Purcell elf CD’s.

En ook van componisten als Tye, Tallis, Gibbons en anderen is nog veel bewaard dat ook nu nog regelmatig wordt opgevoerd. Ook op YouTube kan men veel vertolkingen van werken van deze meesters beluisteren. De geschiedenis van het leven en carriere van deze componisten is fascinerend . Op de website van Cantabile is hierover meer informatie te vinden.

Natuurlijk zijn het niet alleen Engelse componisten die prachtige koorwerken hebben geschreven die in een Passieconcert passen. Op het programma staat ook het bekende Cantate Domino van Giuseppo Pitoni, een Italiaanse tijdgenoot van Purcell. Uit een latere periode komt het Locus Iste van Bruckner, en de twintigste eeuw is vertegenwoordigd door het Pater Noster van Albert de Klerk. Hoewel afkomstig uit andere landen en andere perioden vormen deze werken een harmonisch geheel met de Engelse werken. Het concert wordt gegeven door Vocaal Ensemble Cantabile uit Dalfsen. Dit kleine a capella koor bestaat 26 jaar en staat onder leiding van Dick Idema. Verdere muzikale ondersteuning en omlijsting wordt verleend door organist Gerrit Hoving.

Kaarten voor het concert kunnen besteld worden door het zenden van een email naar concert@cantabile-dalfsen.nl of gekocht voor aanvang van het concert bij de kerk. Bij vooruitbestelling is de prijs 8,00 euro per persoon; bij aankoop bij de kerk 9,00 euro per persoon. Het concert begint om 15.00 uur de is kerk open vanaf 14.30 uur. Op de website van Cantabile www.cantabile-dalfsen.nl is meer informatie te vinden.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.