Home / archiefcentraal / nieuwleusen ziet toekomst in techniek

nieuwleusen ziet toekomst in techniek

Elf bedrijven in Nieuwleusen zetten op die dag de deuren open voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in Nieuwleusen en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Overdag maken leerlingen kennis met de techniek in twee bedrijven, niet alleen door te kijken maar ook door zelf aan de slag te gaan. En leerlingen komen er achter waar al die ‘vanzelfsprekende’ producten gemaakt worden, hoe ze gemaakt worden en welk vakmanschap daarbij komt kijken

De IKN is van mening dat er fantastische beroepsmogelijkheden en toekomstperspectieven zijn in de techniek. Dit moet alleen meer onder de aandacht van leerlingen en ook hun ouders/verzorgers gebracht worden en daar is deze dag dus voor opgezet. Voor de scholen is het een prima gelegenheid om techniek, dat een verplicht onderdeel is van het onderwijsprogramma, verder te ontwikkelen samen met de bedrijven.

Voorbereiding op school

De docenten van de groepen 7 en 8 van de basisscholen en de docenten van het eerste leerjaar van het Agnieten College bereiden samen met medewerkers van bedrijven de techniekdag voor. Gezamenlijk bereiden ze het programma voor. Leerlingen gaan dus niet onvoorbereid naar de bedrijven toe. Nieuw dit jaar is dat alle leerlingen mee kunnen doen aan een wedstrijd ‘bruggen bouwen’ en ‘3D Sketch Up tekenen’. De werkstukjes worden ten toon gesteld bij opleidingscentrum de Grift (De Grift 12) en zijn op donderdag 7 april tussen 16.00 en 20.30 uur door iedereen te bewonderen. Er zijn ook prijzen aan verbonden.

Spectaculaire opening en programma

’s Ochtends om 8.45 uur vindt bij Ten Kate Motoren de opening plaats. Alle deelnemende leerlingen zullen daarbij aanwezig zijn. De openingshandeling wordt verricht door burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen waarna een spectaculaire openingsact plaatsvindt. Direct daarna gaan de leerlingen naar het bedrijf waar zij hun ochtendprogramma hebben.

Ouderavond

’s Avonds vanaf 19.00 uur worden leerlingen met hun ouders uitgenodigd om de beide bedrijven te bezoeken waar ze overdag zijn geweest. Ouders kunnen dan ook kennis nemen van het bedrijf en van de activiteiten die hun zoon/dochter heeft gedaan. Tevens ontvangen de leerlingen een klein technisch werkstukje.

Onderzoek onder leerlingen

Na de techniekdag in 2010 hebben alle leerlingen van de basisscholen een vragenformulier ingevuld. Hieruit blijkt dat zowel jongens als meisjes zeer enthousiast zijn over het bezoek aan de bedrijven en de activiteiten die ze daar doen. Uit eerdere metingen was al bekend dat de ouderavond uitstekend wordt bezocht; 85% van de basisschoolleerlingen komt ’s avond met één of beide ouders naar de bedrijven.

Deelnemende bedrijven

De volgende bedrijven nemen deel aan de techniekdag: De Sprong Metaal, Arcabo Stacaravans BV, Hoekman Roestvaststaal BV, Aannemersbedrijf Heetebrij BV, Ten Kate Motoren BV, Gebo Tours BV, Stacon Plaatbewerking BV, Luinstra Bronbemaling BV, De Grift bouwopleidingen, Selecsys en Brandweer.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Martin Luinstra, voorzitter IKN, 0529-484315 of 06-29078601, martin@luinstra.nl of Gerard Venneman, 06-30303716, bureauvenpro@tele2.nl.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.