Home / archiefcentraal / ncrv zoekt dagboekfragmenten 5 mei 1945

ncrv zoekt dagboekfragmenten 5 mei 1945

Radio 5 Nostalgia staat op Bevrijdingsdag in het teken van de bevrijding en gaat in diverse programma’s op zoek naar bijzondere verhalen van luisteraars. Plein 5 verzamelt de fragmenten voor een speciale uitzending van donderdag 5 mei, getiteld ‘Het dagboek van 5 me’i. De voorgelezen fragmenten over de dag dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting worden aangevuld met een persoonlijke toelichting.

In Plein 5 staan regelmatig dagboeken centraal. Het laat sinds vorig jaar elke dinsdag een fragment horen uit het dagboek van een luisteraar. Daarbij staan kleine anekdotes centraal. In november was er een Dagboekenweek en daar komt nu dus het project Het dagboek van 5 mei bij.

Plein 5-presentator Hijlco Span: “Een onderwerp waar veel over is geschreven in ons land is 5 mei 1945. Daarom roepen wij iedereen op dagboekfragmenten op te sturen. Het bijzondere van een gebeurtenis als deze zit ‘m juist in de persoonlijke ervaring. Dat zie je aan het beroemde dagboek van Anne Frank: een bijzonder dagboek, maar ook eentje dat is geschreven door een heel gewoon Amsterdams meisje.”

In aanloop naar de dagboekenuitzending op Bevrijdingsdag laat Plein 5 vanaf maandag 2 mei elke dag een fragment horen uit het bekende oorlogsdagboek van Margje Groenendijk-Domburg, voorgelezen door Hetty Blok. Originele dagboekaantekeningen kunnen gescand of gekopieerd opgestuurd worden naar: NCRV, redactie Plein 5, Postbus 25000, 1202 HB Hilversum of per mail: plein5@ncrv.nl

Plein 5 is elke werkdag te horen van 14.00 tot 16.00 uur op Radio 5 Nostalgia.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.