levendige muziek moet blijven stromen

Door Erna Ekkelkamp / Nanda van Spijker – Con Brio, de accordeonvereniging uit Nieuwleusen met een rijke historie. Vrijwel iedere Nieuwleuser familie kent wel één of meer leden zijn die op les zijn geweest of zelf deel hebben uitgemaakt van de vereniging. De in 1959 opgerichte muziekvereniging is anno 2011 nog steeds jong van geest. Om dit jeugdige elan te bewaren zijn Gerrit Jan Schroten en Joop van Striem op zoek naar vers bloed om de muziekstroom levendig te houden.

Wie denkt dat er alleen maar hoempapamuziek voortkomt uit de accordeon heeft het mis, volgens Con Brio voorzitter Gerrit Jan Schroten en dirigent Joop van Strien. “De accordeon is één van de meest veelzijdige instrumenten. Uitstekend geschikt voor feestmuziek, maar ook voor klassieke stukken van Bach en Scarlatti”, vertelt Schroten. “Ons repertoire varieert van lichtklassiek tot populair, maar we spelen voornamelijk musicals en filmmuziek.”

Con Brio bestaat uit twintig leden in de leeftijd variërend van zestien jaar tot ver in de zeventig. Van Strien geeft les aan leerlingen en jeugd, en begeleidt het A-orkest. “We hebben een goede bezetting, maar kunnen wel een aantal jonge spelers gebruiken voor de doorstroom. Er is een landelijke vergrijzing waar het orkest ook mee te maken heeft. Er zijn best veel mensen die accordeon spelen, maar die durven vaak niet de stap te nemen om in een orkest te gaan spelen en denken niet goed genoeg te kunnen spelen”, weet hij. “Dat hoeft niet zo te zijn, al na vier jaar les kun je goed meekomen in het orkest. Samenspelen, daar leer je het van”, vindt hij. “Het is geweldig om mensen accordeon te leren spelen, mijn vriendin en ik geven allebei les en steken erg veel tijd in deze vereniging. Maar dat doen we graag.”

Volgens de dirigent is accordeon leren spelen via Con Brio geen dure aangelegenheid. “Om de prijs hoeft niemand het te laten. Je hoeft niet zelf een accordeon aan te schaffen, die huur je bij ons. We hebben ook best veel jonge leerlingetjes, maar helaas stoppen zij vaak wanneer ze naar het vervolgonderwijs gaan. Vaak is dan de reden dat accordeon spelen niet ‘cool’ genoeg is en ze zich ervoor gaan schamen. Van de tien kinderen die lessen, mogen we blij zijn dat er twee overblijven, en dat is jammer.”

Met de opkomst van de shantykoren heeft de accordeon meer aan bekendheid gewonnen. “Nadeel is dat veel accordeonisten hun orkest inruilen voor een Shantykoor”, vindt Schroten. “Spelen in een shantykoor luistert niet zo nauw, in een orkest wel. En de shantymuziek versterkt het imago dat de accordeon een instrument voor feesten en partijen. Dat vind ik ook wel jammer.”

Gerrit Jan Schroten was er al vroeg bij met het bespelen van de accordeon. Op zijn zevende startte hij met privéles en was daarna jarenlang lid bij Soprani in Ankum. Na opheffing van deze vereniging heeft Joop nog een tijdje gespeeld bij Nooitgedacht in Balkbrug tot hij in dienst moest. Tijdens zijn dienstplicht is hij bij accordeonvereniging Con Brio terecht gekomen, en nooit meer weggegaan. Hij viert er dit jaar zelfs zijn 45-jarig jubileum. “Het muziek maken is hartstikke mooi, maar de onderlinge gezelligheid speelt ook een grote rol”, vindt hij. “De repetities zijn gezellig, we vieren ook pakjesavond, hebben regelmatig een gezellige avond en gaan zelfs één keer per jaar een dag uit.”

Con Brio treedt regelmatig op in verzorgingshuizen en speelt op allerlei dorpsfeesten zoals de Ommer Bissingh, de Havendagen in Hasselt, maar ook op de Henri Dunant. Ieder jaar op de laatste zaterdag in november, zo rond de 26ste houdt de vereniging haar jaarlijkse concertavond. Over publieke belangstelling heeft de vereniging geen klagen, er komen die avond rond de tweehonderd tot tweehonderdvijftig bezoekers.

Ook over de grens geniet de accordeonvereniging bekendheid. Zo traden zij regelmatig op tijdens het vermaarde Duits Bierfestival in Calella in Spanje, in Spaanse hotels en op allerlei marktpleintjes. Maar ook bij onze oosterburen in Horstel is de accordeonvereniging alom bekend. Nu rest het nog aan nieuwe leden, van jong tot oud, met of zonder ervaring: iedereen is welkom.

Con Brio repeteert iedere maandagavond bij het Witte Peerd in Nieuwleusen. Tijdens deze repetieavonden is er gelegenheid om binnen te lopen. Nieuwe leden zijn meer dan welkom, het orkest heeft leden uit Nieuwleusen, Dalfsen, Staphorst, Rouveen en Balkbrug. Voor informatie over (jeugd)leden en lessen 0572 392463.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.