leven tussen kerk en kasteel in vilsteren

Omdat men in Vilsteren niet zomaar ergens een bankje kan plaatsen, dat gaat altijd in goed overleg met ‘het landgoed’, moesten ze daar anders omgaan met de gekregen gelden dan in de overige kernen. Bij het bestuur van het plaatselijk belang Vilsteren kwam op het idee om een boek te maken over Vilsteren. “Naar aanleiding van verhalen van een buurman, die prachtig wist te vertellen over de oude bomen aan een weg. Hij had nog meegemaakt dat ze geplant werden” zegt voorzitter Hans Keizer.

Het moest een boek gaan worden met levensverhalen van oude inwoners in de parochie. “Het boek zorgt voor het behoud van levensverhalen voor de ‘jeugd’. Mijn zoon en kleinzoon wisten bijvoorbeeld niet dat er een telefooncentrale is geweest in de winkel van Anna Koggel” vertelt Jan Hendriks.

Door het bestuur van plaatselijk belang zijn vijftien mensen geselecteerd die een spilfunctie hadden binnen de parochie. “De vroegere smid van het landgoed, de uitbater van café-restaurant De Klomp en de schoolmeester bijvoorbeeld. De mensen die geïnterviewd zijn wonen nu nog in Vilsteren. Hun band met het landgoed is er nog altijd. Er zijn veel belevenissen verteld aan Erna Ekkelkamp, de schrijfster van het boek. Maar de selectie van deze mensen betekent niet dat er niet nog meer interessante verhalen vertelt kunnen worden door andere inwoners” zeggen de beide heren.

De medewerkers van Ommen Leeft en de krant Vechtdal Centraal hebben een groot aandeel gehad in de tot stand koming van het boek. Zo heeft Erna Ekkelkamp meegedacht met het bestuur over de inhoud van het boek, de interviews gehouden en de teksten geschreven. De foto’s zijn gemaakt door Ommen Leeft fotografes Ineke Wunnink en Ingrid van der Velde, terwijl Marije Willemsen, de vormgeefster van Vechtdal Centraal tekent voor de opmaak van het bijzondere boek.

Gaande het proces raakten de betrokkenen er steeds meer van overtuigd dat dit een heel bijzonder boekwerk zou worden, dat meer verdiende dan ‘slechts een stapel kopietjes met een nietje erdoor’. Het is een boek geworden dat door persoonlijke verhalen een tipje van de sluier oplicht over het leven dat bepaald werd door de kasteelheer en de pastoor.

Tijdens de algemene ledenvergadering van dinsdag 22 maart zal het eerste exemplaar overhandigd worden aan de wethouder. Geïnteresseerden kunnen vanaf woensdag terecht in het Landgoedcentrum aan de Borrinkdijk 1 in Vilsteren waar het boekje voor 10 euro te koop zal zijn. De oplage is beperkt