Home / archiefcentraal / kousen verslijten sokken vergaan

kousen verslijten sokken vergaan

Het oudste album dateert van 1882 terwijl het jongste album dat te zien is pas in 2006 is begonnen.

In de tentoongestelde poëziealbums is een grote verscheidenheid aan versjes te vinden. Naast de gebruikelijke zijn dat ook eigengemaakte versjes. Sommige daarvan zijn helemaal toegeschreven op de bezitster van het album. Anderen bevatten verwijzingen naar min of meer bekende gedichten. Iedereen kent natuurlijk het bekende ‘Rozen verwelken’. Een versje met een duidelijke knipoog naar dit bekende gedichtje is op de tentoonstelling te zien: ‘Kousen verslijten, sokken vergaan, maar …’. Hoe het verder gaat moeten de bezoekers op de tentoonstelling zelf ontdekken.

Naast versjes die een enkele bladzijde beslaan, wat algemeen gebruikelijk was, is er ook een vers van maar liefst vijf bladzijden. Dit gedicht ‘Ter herinnering van, Uw buurman Pieper Jan’ is gedeeltelijk gebaseerd op oude Nederlandse dichtregels.

De poëziealbums zijn voor het merendeel in achtereenvolgende jaren in vitrines geplaatst. Over al die jaren is een duidelijke verandering in het gebruik van de albums te zien. Er zijn ook enkele generaties albums aanwezig, variërend van twee tot zelfs vijf generaties.

Eveneens bijzonder is een album uit het begin van de oorlog waaruit alle plaatsjes zijn verwijderd om deze in die jaren opnieuw te gebruiken in de albums van vriendinnen van de bezitster. Het gebruik van plaatjes bij de versjes was zo’n honderd jaar geleden niet vanzelfsprekend. Versjes in sommige wat oudere albums zijn dan ook lang niet altijd van plaatjes voorzien.

Strips

Naast de poëziealbums zijn er in het museum meer dan 300 stripboeken te zien. Hiertoe behoren naast de bekende strips als Donald Duck en Kuifje ook de oudere strips als bijvoorbeeld Eric de Noorman, Kapitein Rob en Dick Bos. De stripboeken zijn eveneens in vitrines tentoongesteld, zodat ze niet kunnen worden ingezien. Wel liggen op tafel een aantal wat jongere stripboeken waarin dat wel mogelijk is. Deze zijn eigendom van het museum. Al de andere strips en ook de poëziealbums zijn eigendom van particulieren en zijn tijdelijk uitgeleend aan museum Palthehof.

Het museum is geopend van 1 april tot en met 29 oktober op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Op dezelfde tijden is museum Palthehof ook geopend op zondag 3 april tijdens het museumweekend, op paasmaandag en op pinkstermaandag. Museum Palthehof is te vinden aan het Westeinde 3 in Nieuwleusen.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.