koninginnedag zet ommen op de kaart

Door Erna Ekkelkamp – Met aubade en versierde wagens zo traditioneel als maar kan, toch wil niemand het missen.

Ieder jaar op 30 april wordt Ommen overspoeld door duizenden koninginnedagvierders die van heinde en verre naar Ommen komen om samen met vrienden en familie te genieten van de aubade, optocht, taptoe en andere typische oranje festiviteiten. Volgens het Oranjebestuur is de optocht het onbetwiste succesnummer van de dag. “Als er geen optocht zou zijn, zou het snel gedaan zijn met het Oranjefeest”, denkt voorzitter Jan Steen. “De optocht is voor veel mensen een goede reden om de deur uit te gaan. En als ze er dan toch eenmaal zijn, dan gaan ze ook wel even verder de stad in of naar het feestterrein. Daarop leggen wij ook altijd de nadruk richting de wagenbouwers. Zolang zij het volhouden en hun enthousiasme overdragen op hun kinderen, blijft dat echte Koninginnedag gevoel leven.”

Al ziet het bestuur de optocht als hoogtepunt en start van de dag, eigenlijk begint Koninginnedag al op de avond van 23 april met Oranjepop, een popfestival in de grote tent op het feestterrein dat zijn weerga niet kent en waarvan het geluid tijdens een beetje een windstille avond in heel Ommen te horen is. Tweede programmapunt is de Verkiezing van de Mooiste Prins en Prinses van Ommen, die op 28 april wordt gehouden. “Dat doen we nu alweer een aantal jaren en het is echt een succes”, vindt Klazien Wienen. “We houden de verkiezing in Oldenhaghen, zodat de bewoners daar volop kunnen genieten van al die mooi aangeklede kinderen. Er kunnen maximaal twintig kinderen meedoen, dus eigenlijk is meedoen al winnen.”

De avond erop zijn er de versierde fietsen- en de lampionnenoptocht, die beiden vooral veel basisschoolkinderen en hun ouders op de been brengen. 30 april start traditioneel met een aubade bij Oldenhaghen, waarbij de onderbouwleerlingen van de basisscholen in Ommen op een vrachtauto worden geladen en zo vanaf grote hoogte het feest mee kunnen maken. “Al die versierde vrachtauto’s vormen een kleurrijk geheel, maar tegelijkertijd ook een logistiek probleem.

In het kader van de verbroedering willen we proberen om de leerlingen van twee verschillende scholen indien mogelijk op dezelfde vrachtauto te krijgen, dan hoeven we niet zo’n enorme kring te maken en zitten de leerlingen wat dichter op het gebeuren”, zegt hij. “Helaas waren er tot nu toe nog steeds scholen die daar wat moeite mee hebben, omdat ze graag hun eigen identiteit willen behouden. Het wedstrijdelement begint eigenlijk pas om half twee, dus we hopen dat het dit jaar toch mogelijk zal zijn om de warming-up samen te doen. Dat wil zeggen, niet alleen samen zingend, maar ook samen op de wagen.”

Na de grote folkloristische optocht die het traditionele hoogtepunt zal worden, is er weer van alles te doen op het feestterrein aan de Koesteeg. “Tijdens het middagprogramma is er voor elk wat wils”, verzekert Dineke Hendrikx. “Voor de kinderen zijn er spelletjes en een groot springdorp, er is een theatershow en er zijn volop suikerspinnen. In de tent is er een popkoor en op het veld een doggyfrisbeeshow. Daarnaast is er een houthakkersroadshow die enorm spectaculair belooft te worden.”

Ook dit jaar wordt het feest weer afgesloten met de traditionele taptoe. “Ik hoor weleens mensen iets zeggen van ‘altijd maar weer die taptoe, kunnen ze niet wat anders bedenken?’”, zegt Steen. “Eerlijk gezegd zei ik dat vroeger ook. Ik kon me niet iets afgezaagders bedenken dan een taptoe. Maar als je dan zelf in het Oranjebestuur zit en je moet iets organiseren wat leuk is voor iedereen in de leeftijd van 8 tot 80, dan kom je al snel op een taptoe. Die blijkt namelijk toch ieder jaar weer een enorme publiekstrekker. Dit jaar zelfs al voor de negenendertigste keer.”

Niet alleen maar rozengeur en rood-wit-blauw

Volgens Wienen wordt het organiseren van het evenement elk jaar moeilijker. “Vroeger deden we alles zelf, maar dat was bijna geen doen, dus hebben we de laatste jaren allerlei werkgroepjes in het leven geroepen met daarin Ommenaren die hand en spandiensten willen verrichten. Zo hebben we een groepje voor de Prins en Prinsesverkiezing en voor Oranjepop. We krijgen nul komma nul subsidie en moeten alles zelf bekostigen.

Gelukkig hebben we dus een sponsorcommissie die het hele jaar bezig is om alles rond te krijgen. Dat loopt allemaal goed, maar we kunnen natuurlijk altijd nieuwe input gebruiken. Wat dat betreft is iedereen welkom”, zegt ze uitnodigend. Een ander probleem is de veiligheid. Waar voorheen een heel cordon agenten klaar stond om het verkeer te regelen en de orde te bewaken, moeten ze het nu doen met slechts twee agenten. “Meer hebben ze niet, want alles is te duur, terwijl je anderzijds met steeds meer veiligheidseisen te maken krijgt, dus is dat soms best moeilijk allemaal.”

Daarnaast is ook het ledental een punt van zorg. Werd je vroeger zodra je ging trouwen bijna automatisch lid van de Oranjevereniging, de jeugd van tegenwoordig haakt niet zo enthousiast meer aan. En dat is jammer, want de vereniging heeft het geld hard nodig. “Het zou geweldig zijn als iedereen in Ommen lid zou worden. Het kost maar tien euro per jaar en daarmee steun je de samenleving en houd je tradities in stand. En zeg nu zelf, waar bezoek je voor een tientje per jaar een daverend evenement, dat leuk is voor het hele gezin? Voor tien euro volop vertier, mooier kan het toch niet”, vindt voorzitter Jan Steen. Lid worden? Mail naar pjhendrikx@planet.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.