jurrie baas geeft niets uit handen

Door Esperanza Claasen

Al jaren een begrip in Ommen en omstreken, is in de regio één van de meest complete tuincentra met een geheel eigen visie, beschrijft Jurrie Baas het tuincentrum op zijn homepage. Iedere vergelijking met andere grote tuincentra wuift Baas weg. “Ons tuincentrum onderscheidt zich van soortgelijke bedrijven door het assortiment.” Tuincentrum Jurrie Baas koopt iedere week verse tuinartikelen in op de bloemenveiling in Aalsmeer. “Zodra we door hebben dat een ander tuincentrum veel van hetzelfde inslaat, kopen wij dat juist niet in. Sommige tuincentra kopen hele containers van hetzelfde plantje. Wij willen dat massale niet.” Daarnaast zegt Jurrie Baas zich te onderscheiden door het totaalplaatje. “We plaatsen, leggen aan, maar onderhouden ook. We geven niets uit handen.”

“Ik ben met niets begonnen”, zegt Jurrie Baas over het ontstaan van zijn bedrijf. Op bijna dezelfde locatie waar nu het tuincentrum staat, woonde hij in een boerderij. “Met boer zijn had ik niks”, legt Baas uit. Hij heeft de Hoveniersopleiding in Zwolle afgemaakt en is uiteindelijk voor zichzelf begonnen. Eerst met een klein bedrijf, maar door het succes van de zaak kon het worden uitgebreid. “Nu hebben we vijftig man personeel.” Baas runt het bedrijf niet alleen, maar wordt daarin bijgestaan door zijn vrouw Gea. Samen met twee andere medewerksters regelt zij voornamelijk de administratie. Het aansturen van het team en het aannemen van personeel is een taak die Baas zelf op zich neemt.

Het lijkt waarschijnlijk dat de liefde voor tuinen zich niet verder uitbreid binnen de familie Baas. Zijn twee dochters interesseren zich totaal niet voor het vak. Voor Baas is dat absoluut geen probleem. “Vroeger was het vanzelfsprekend als zij ook het vak in zouden gaan. Gelukkig hoeft dat niet meer en kunnen ze doen wat ze zelf willen.” Dat de meiden zich niet veel bezighouden met het bedrijf, houdt niet in dat ze helemaal niks kunnen betekenen voor de zaak. De oudste dochter van Baas werkt in het weekend mee op kantoor, waar net als in de winkel, altijd genoeg te doen is. Eén van de services van Jurrie Baas is bijvoorbeeld dat klanten online boeketten bloemen kunnen bestellen.

Volgens Baas loopt de zaak nog steeds hartstikke goed. “Ieder jaar komen er meer klanten en wordt er meer verkocht. De klanten komen uit de wijde omgeving van Ommen.” Mocht zich ooit een ander groot tuincentra in de buurt van Ommen vestigen, dan verwacht Baas niet dat hij daar consequenties van zal ondervinden. “Onze klanten weten ons toch wel te vinden. Daarnaast liggen onze prijzen lager dan die van veel concurrenten.” Het enige nadeel van het succes van Jurrie Baas is dat hij niet meer aan het onderhouden van zijn eigen tuin toekomt. “Tuinieren doe ik niet meer. Daar heb ik simpelweg geen tijd meer voor.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.