jan van veen doet dichten

Twee gouden en twee zilveren veren en vijf eervolle vermeldingen hebben zijn gedichten Jan van der Veen inmiddels al opgeleverd. Daarnaast trekken zijn verzen duizenden bezoekers op de website www.gedichtensite.nl. Dus werd het hoog tijd voor een echte dichtbundel. Het boekje ligt sinds enkele weken bij de Bruna in Ommen en is tevens te lenen bij de bibliotheek.

De Ommer dichter is een laatbloeier in het dichtersvak en schreef zijn eerste gedicht pas op zijn zestigste. “Een gedicht is niet iets dat je kan plannen en waarvoor je even gaat zitten, maar iets dat gewoon, zomaar vanuit het niets opborrelt”, weet hij inmiddels. “Je hebt mensen die een ernstige ziekte hebben gehad of die iets vreselijks mee hebben gemaakt en dan beginnen met dichten, maar dat is bij mij niet het geval geweest. Het was een soort drang en wat het precies is geweest weet ik niet. Het is misschien de leeftijd. Wanneer je wat ouder wordt, ga je terugkijken op vroeger en dan zie je de wereld en de godsdienst in een ander perspectief. Je hebt dan geleerd dat het godsdienst veel groter is dan alleen die ene kerk. Al mijmerend kwam er een gedicht in me op en daarna overkwam me dat steeds vaker.”

De gedichten van zijn hand vormen een soort van geloofsbelijdenis. ‘Hoempapa-gedichten’ zijn volgens de Ommenaar aan hem niet besteed. “De gedichten komen vaak zomaar ineens op en dan moet ik er ook meteen voor gaan zitten. Tenminste, als het overdag gebeurt. ’s Nachts borrelt er ook weleens wat op, maar dan blijf ik lekker liggen”, lacht hij. De 80-jarige dichter typt zijn gedichten met twee vingers op de computer.

Al struinend op het internet raakte hij een paar jaar geleden verzeild op de christelijke gedichtensite van Coby Verheij en begon daar met het plaatsen van zijn gedichten, waarmee hij een groot aantal hits mee weet te scoren. “Ik tik mijn eigen naam weleens in op internet en zie dan dat mijn gedichten regelmatig worden gebruikt in kerkbladen in heel Nederland. Ook hoor ik weleens dat ze worden voorgedragen tijdens bijeenkomsten van vrouwenverenigingen of vergaderingen. Dat vind ik echt een compliment.”

Wie meer dan vijftig gedichten op de site heeft staan, krijgt een eigen pagina. Van der Veen heeft er inmiddels bijna tachtig en dat was voor hem een reden om ze officieel uit te geven in een boek. Via zijn dochter en de webmaster van de gedichtensite kwam hij terecht bij uitgeverij Boekenbent en heeft vijftig exemplaren in eigen beheer uitgebracht. Deze zijn te bestellen via de website van de uitgeverij en bij Bruna in Ommen. Ook zijn te leen bij de bibliotheek. “Het was nog een hele klus om het boekje uitgegeven te krijgen, maar het is wel gelukt en ik ben er heel erg blij mee”, besluit Jan van der Veen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.