Home / archiefcentraal / geen borging voor nieuwbouw ziekenhuis

geen borging voor nieuwbouw ziekenhuis

De Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep werd op dinsdag 29 maart om 16.00 uur door Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg geïnformeerd over de politieke onhaalbaarheid van de door de Saxenburgh Groep gevraagde borging van vijftien miljoen euro ten behoeve van de financiering van de beoogde nieuwbouw van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. Hiermede heeft de gemeente Hardenberg, na een formeel raadsproces van iets meer dan een half jaar, een duidelijk standpunt ingenomen met betrekking tot het al in 2009 door de Saxenburgh Groep aan B&W voorgelegde verzoek om borging.

Teleurgesteld

De Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht zijn uiteraard zeer teleurgesteld over de uitkomst van het gevoerde debat in de gemeenteraad van Hardenberg. Het streven is in de gemeente Hardenberg het bestaande Röpcke-Zweers Ziekenhuis te vervangen door een toekomstgericht, efficiënt, dynamisch en bovenal klantgericht ziekenhuis. De Raad van Bestuur presenteerde daartoe een uiterst courant ondernemingsplan om het gewenste en noodzakelijk nieuwe ziekenhuis voor 2014 te realiseren.

Publieke voorzieningen als ziekenhuizen vallen vanaf 2005 onder een veel meer marktgericht financieel regime dan daarvoor. Economisch gezien moet het ziekenhuis dan ook een gezond bestaan leiden en in staat zijn om ook op de lange termijn aangegane financiële verplichtingen in te lossen. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is een financieel gezond ziekenhuis en is al sinds tientallen jaren in staat gebleken goede kwaliteit van zorg te leveren en innovatief te ondernemen. Haar strategie om in de gemeenten Hardenberg, Coevorden en Ommen kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg aan de bevolking te (blijven) leveren is door een aantal onafhankelijke, ter zake deskundigen als modern, ondernemend, degelijk en visionair beoordeeld.

De Raad van Bestuur voelt zich met het Röpcke-Zweers Ziekenhuis zeer verbonden met de inwoners van het Vechtdal en de regio zuidoost Drenthe en met allen die zich inspannen om ook naar de toekomst die inwoners te voorzien van goede en adequate zorg. Op grond van haar huidige financiële positie, haar vastgoedpositie en haar positie in de landelijke discussie rondom spreiding en concentratie van kwalitatief verantwoorde zorg is er geen enkele aanleiding om te bedenken dat er in het Vechtdal en de regio zuidoost Drenthe geen plek is voor een ziekenhuis.

Naast de door de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht gevoelde teleurstelling over de uitkomst van het politieke debat moet de uitkomst daarvan met name ook in het Vechtdal en de regio zuidoost Drenthe als zeer teleurstellend worden ervaren, immers een goede ziekenhuisvoorziening in de regio is voor alle gemeenten, haar inwoners en de daarbinnen gevestigde bedrijven voor nu en in de toekomst van groot belang.

De Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht zijn ervan overtuigd dat het ziekenhuis, ondanks deze tegenvaller, een ieder in het Vechtdal en de regio zuidoost Drenthe van goede en verantwoorde zorg zal blijven voorzien en streven ernaar u binnen afzienbare tijd via een andere marsroute alsnog over de bouw van een nieuwe ziekenhuisvoorziening te kunnen informeren.

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.