duurzaamheid voorbeeld andere gemeenten

Door Erna Ekkelkamp –

Naast makelaar is Goudzwaard ook gecertificeerd energieadviseur. En wie denkt dat hij daarmee begonnen is om zijn kas wat extra te spekken tijdens de crisistijd, heeft het mis. Want Goudzwaard was volgens eigen zeggen al lang voor de crisis gegrepen door duurzaamheid. “Je moet echt een beetje een vakidioot zijn om dit te doen, want het kost heel veel tijd en levert weinig op. Wat wij doen is samen met de klant kijken naar de huidige staat van de woning. Vervolgens maken we dan een rapport met daarin allerlei tips waarmee niet alleen geld kan worden bespaard, maar vooral het wooncomfort een stuk groter wordt.”

Volgens Goudzwaard is duurzaamheid overigens meer dan alleen isolatie tussen de wanden en dubbel glas in de kozijnen. “Duurzaamheid zit ook in je denken en doen en op sociaal gebied. Duurzaamheid betekent ook dat je niet verkwistend bezig bent en alleen iets nieuws koopt, wanneer het echt vervangen moet worden. Duurzaamheid is werken aan een betere toekomst voor ons allemaal. Wat dat betreft is Hoonhorst een heel mooi voorbeeld”, vindt hij. “Zij doen het echt samen met elkaar, dat is echt uniek.”

Maar ook Dalfsen zelf zet volgens Goudzwaard haar beste beetje voor. “Samen met plaatselijke aannemers, installateurs en schilders heeft de gemeente het duurzaamheidconcept op een geweldige manier weten op te pakken. Samen vormen we nu een echt platform, waarmee we inwoners van Dalfsen snel en vakkundig kunnen adviseren”, zegt Goudzwaard. “Wanneer we een woning hebben bekeken, geven wij direct een mondeling advies.

Vaak besluiten mensen al tijdens het gesprek welke maatregelen ze willen gaan nemen. Pas daarna leggen wij een totaaladvies neer, inclusief offertes van diverse bedrijven die de werkzaamheden kunnen verrichten. Als makelaar fungeer ik daarbij als een soort begeleider. Wij ontzorgen de klant, zodat deze één aanspreekpunt heeft met wie hij alles kan regelen.”

Als adviseur en begeleider, richt Goudzwaard zich vooral op de bouwtechnische kant van de zaak. Wat betreft financiering geeft hij advies en legt hij uit welke subsidies er mogelijk zijn en daarmee houdt het voor hem op. De klant kan de maatregelen treffen met behulp van een speciaal daarvoor in het leven geroepen duurzaamheidslening. “In veel plaatsen wordt subsidie gegeven of is een zogenaamde 1-procentslening het uitgangspunt. Leuk, maar wanneer de pot leeg is, vissen veel mensen achter het net.

In Dalfsen is het anders geregeld. Hier kun je geld lenen met drie procent marktkorting op de werkelijke rente. Wie minder dan 7.500 euro leent, kan dit aflossen in tien jaar, leen je meer (tot maximaal 15.000 euro), dan mag je dit in vijftien jaar aflossen.” Volgens Goudzwaard is de gemeente Dalfsen dankzij deze regeling een heel stuk duurzamer geworden. “Natuurlijk doet nog lang niet iedereen mee, maar we hebben in de afgelopen periode heel veel adviezen gegeven én uitgevoerd. Dat betekent dat steeds meer mensen comfortabeler wonen, terwijl ze minder geld kwijt zijn aan energiekosten. We zijn zeker op de goede weg.”

“We krijgen steeds vaker de vraag van andere gemeenten hoe wij dit hier nou precies hebben geregeld. We hebben echt een voorbeeldfunctie en geven regelmatig presentaties over Duurzaam Dalfsen.”

Open huizen

Op zaterdag 26 maart wordt landelijk een Open Huizenroute gehouden, waarbij huizenzoekers tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak, geheel vrijblijvend de deelnemende huizen kunnen bezoeken. De gemeente Dalfsen sluit hierop aan met de Dag van de Duurzame Demowoningen. Belangstellenden zijn welkom in een negental woningen die allemaal met behulp van het duurzaamheidsproject een stuk energiezuiniger zijn geworden en zij kunnen hierover allerlei informatie krijgen van de bewoners. Zie voor informatie en adressen www.duurzaamthuisdalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.