corporaties slaan handen ineen voor jongeren

In het manifest is onder andere vastgelegd dat 5% van de mensen die werken aan renovatie- en/of nieuwbouwprojecten van de deelnemende woningcorporaties (zij-)instroom gerelateerd zijn. In 2013 moet dit percentage verdubbeld zijn tot ten minste 10%. Naast het creëren van werkplekken voor jongeren en zij-instromers is er in het manifest ook aandacht voor de aansluiting van het onderwijs op de praktijk en wervingsactiviteiten om de werk- en opleidingsmogelijkheden in de bouw onder de aandacht te brengen.

Tijdens de bijeenkomst in de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, werd gesproken met Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, Theo Rietkerk, gedeputeerde provincie Overijssel en Marc Calon, voorzitter Aedes over de noodzaak van het manifest.

Brinkman gaf aan waarom het goed is dat er gezamenlijk wordt gewerkt aan het bieden van kansen aan jongeren en zij-instromers: “De instroom bij bouwopleidingen loopt terug en door de vergrijzing wordt een grote uitstroom verwacht. We verwachten dan ook een tekort aan vaklieden terwijl het werk weer gaat aantrekken. Het is daarom belangrijk dat we hier in collectiviteit aan werken.”

Calon benadrukte daarbij de rol van woningcorporaties: “Corporaties doen meer dan stenen stapelen. Ze hebben een maatschappelijke taak waarbij ze zich inzetten voor kwetsbare groepen en werken aan leefbaarheid. In dit geval werkt het net als bij voetbal, we moeten jongeren betrekken, over grenzen heen kijken en samenwerken.” Rietkerk gaf aan dat de provincie als opdrachtgever het goede voorbeeld geeft door bijvoorbeeld het creëren van leerlingbouwplaatsen. “We moeten de kennis en kunde borgen en overdragen aan de vakmensen van de toekomst. Laten we met z’n allen de waardering voor vakmanschap koesteren”, aldus Rietkerk.

Het manifest werd symbolisch bekrachtigd door het zetten van een handtekening op een voetbal van FC Twente. Na het zetten van de handtekeningen werd een bezoek gebracht aan de vmbo beroepenwedstrijd van het opleidingsbedrijf SSB Enschede. Daar kon men met eigen ogen aanschouwen dat jongeren de toekomst hebben. De nog onervaren vaklieden, allen vmbo leerlingen, hadden gewerkt aan een buitenlounge naast de Grolsch Veste waar straks vele bezoekers van het stadion plezier van hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.