Home / archiefcentraal / blijven huurwoningen in ommen betaalbaar

blijven huurwoningen in ommen betaalbaar

Huurdersvereniging Verenigd Huurbelang zoekt vrijwilligers

Huurders en woningzoekenden gaan zware tijden tegemoet. Het nieuwe regeringsbeleid en Europese regelgeving hebben voor hen grote gevolgen. Maar ook door lokale ontwikkelingen zijn de betaalbaarheid van de huurprijzen en de bereikbaarheid van huurwoningen in gevaar. Het is tijd dat huurders ingrijpen en gaan staan voor hun belangen. Helpt u mee?

Wat kunnen huurders doen?

Hoewel regelgeving vanuit de overheid voor woningcorporaties bindend is, zijn er corporaties die hier creatief mee om gaan. En die -met hun huurders- zoeken naar mogelijkheden om huurwoningen betaalbaar en bereikbaar te houden. Het is daarom heel belangrijk dat huurders hun stem laten horen en verhuurders wijzen op de mogelijkheden. Hierbij staan zij in hun recht: volgens de Overlegwet moeten verhuurders met hun huurders in gesprek te gaan over hun beleid.

Wie helpt mee?

In Ommen behartigt Huurdersvereniging Verenigd Huurbelang de belangen van huurders. Verenigd Huurbelang wil in de toekomst haar inzet en dienstverlening verbreden en is op zoek naar vrijwilligers. Naast bestuurstaken, kunt u zich bijvoorbeeld ook verdienstelijk maken in de redactie van de Nieuwsbrief, bij het versterken van de positie van huurders in de particuliere sector of bij het beheer van de website. Voor meer informatie, kijk op www.eerstehulpbijhuren.nl. Reageren kan door te bellen naar (0529) 45 11 22 of te mailen naar vhb-ommen@eerstehulpbijhuren.nl. Naast de gezelligheid van samenwerken in een team, doet u nuttige (bestuurs)ervaring op. Ook is het mogelijk om training en scholing op het gebied van volkshuisvesting te krijgen.

Regeringsbeleid en regelgeving

De betaalbaarheid van huren staat onder druk. Er zijn plannen dat huurders met een inkomen boven de 43.000 euro een huurverhoging van 5% boven inflatie voor hun kiezen krijgen. En in regio’s waar sociale huurwoningen schaars zijn, kan de maximale huurprijs van een woning met wel 120 euro stijgen vanwege de toekenning van extra woningwaarderingspunten. Betaalbare huurwoningen zijn niet meer voor iedereen bereikbaar. Vanwege Europese regelgeving komen woningzoekenden met een inkomen boven 33.614 euro in principe niet meer in aanmerking voor een huurwoning met een huurprijs onder 652,52 euro. Betaalbare alternatieven in de huur- of koopsector zijn er niet of nauwelijks.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.