Home / archiefcentraal / anja en jelmer vinden speld in de hooiberg

anja en jelmer vinden speld in de hooiberg

Het enige wat hij van zijn Haitiaanse moeder had was vage foto en dat was zijn geluk. Want al snel nadat zijn moeder Anja van Oenen voor hem op zoek ging, stuitte ze op een internetsite van People in Need en zag daar een bekende foto. Bij navraag bleek het om zijn biologische moeder Marlene Cherie te gaan.

Vanaf het moment dat Jelmer kon praten is hij volgens moeder Anja altijd bezig geweest met de vraag wie zijn echte ouders zijn. “Hij heeft altijd het gevoel gehad anders te zijn en was altijd bezig met zijn achtergrond. Op een gegeven moment liep hij daarin helemaal vast. Het ging niet goed op school en niet op sport, hij sliep slecht en zat niet lekker in zijn vel. Omdat de band met zijn biologische moeder zo sterk leek en zo belangrijk voor hem was, besloten we om haar te gaan zoeken”, vertelt de Oudleusense.

“Eerlijk gezegd had ik nooit durven dromen dat we haar zouden vinden, zeker niet na de aardbeving van vorig jaar. We kwamen al snel terecht op de website People in Need. Een organisatie die te vergelijken is met het Foster Parents Plan. Toen wij de foto zagen op de bewuste website, heb ik meteen een mailtje gestuurd om meer informatie. We kregen al snel reactie van Cajust, de eigenaar van de site.

Hij heeft haar opgezocht en navraag gedaan. Alles klopte, de naam van haar kind, de geboortedatum. Het bleek echt de moeder van Jelmer te zijn. Cajust heeft toen een filmpje van Marlene gemaakt en naar ons gestuurd en niet lang daarna hebben Jelmer en zijn moeder elkaar gesproken via skype, waarbij Cajust als tolk fungeerde. Dat was een heel bijzondere ervaring.”

Sindsdien gaat het volgens Anja weer goed met Jelmer. “Het was alsof er een last van hem afviel. Hij weet nu dat ze nog leeft en dat het goed met haar gaat. Daarom is hij zelf nu weer helemaal vrolijk, al vindt hij het tegenover ons wel moeilijk. Hij zegt steeds: dat is Marlene en jij bent mijn moeder”, vertelt ze. “Hij voelt zich soms schuldig, maar dat hoeft niet, want wij zijn juist blij voor hem. Als het daar niet zo gevaarlijk was op dit moment, waren wij er allang naartoe geweest. We zijn nu van plan om in december naar Haïti te reizen. Mocht het dan nog niet kunnen, dan halen we Marlene naar Nederland.”

Intussen bleven Anja en Cajust met elkaar mailen en bedachten een nieuw project voor People in Need, waarbij biologische ouders en kinderen elkaar kunnen opsporen via internet. “In augustus 2010 is Cajust tien dagen in Nederland geweest. Toen hebben we de zaken doorgesproken en sponsoren voor hem gezocht om het project op te kunnen starten”, vertelt Anja. Inmiddels loop het project en is Cajust opnieuw in Nederland om hier in contact te komen met Haïtiaanse adoptiekinderen en hun adoptieouders en hen te vertellen over de mogelijkheden om hun biologische ouders op te sporen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.