Home / archiefcentraal / afspraken over copd zorg met zilveren kruis

afspraken over copd zorg met zilveren kruis

Om te stimuleren dat de zorg kwalitatief beter op elkaar wordt afgestemd en de ervaring van de patiënt in kaart gebracht kan worden, heeft Zilveren Kruis een extra tarief, het koptarief, per patiënt afgesproken met de zorggroep. In dit plan komt de patiënt nog meer centraal te staan. Zorggroep Charis is de rechtspersoon van de huisartsen in de gemeenten Hardenberg en Ommen voor alle ketenzorg. “Wij zijn de eerste zorggroep waarmee Zilveren Kruis Achmea een dergelijk contract afsluit.

Voor Charis is dit een mooie stap naar het verder verhogen van de kwaliteit van de zorg aan chronisch zieken. Na onze goede ervaringen met ketenzorg voor diabetespatiënten kunnen we nu ook voor mensen met COPD de zorg nog beter op elkaar afstemmen”, aldus Bé Prenger, huisarts en directeur Charis.

“Het is bovendien weer een stap in de richting van het ontwikkelen van een goed doordachte en georganiseerde ketenzorg, waarbij verschillende medewerkers uit verschillende instellingen met elkaar samenwerken om zo beter de zorg voor de patiënt uit te kunnen voeren. De ketenzorg geldt overigens niet alleen voor de ‘chronisch zieken’. Overigens gebruik ik liever niet de term ‘çhronisch zieke’, maar praat ik over een ‘patiënt’ met een blijvende diagnose.

Als je iemand chronisch ziek noemt, doe je hem of haar eigenlijk direct al de pyjama aan. Dat staat het denken in mogelijkheden in de weg. En er is veel mogelijk in onze regio.” Volgens Geert Groeneboom, manager Eerstelijn bij Zilveren Kruis lijdt ruim een kwart van de Nederlandse bevolking aan één of meerdere chronische ziektes. “Juist omdat verschillende zorgaanbieders betrokken zijn bij de zorg aan hen is samenwerking belangrijk.

De zorg van de verschillende aanbieders moet goed en efficiënt rond de patiënt worden georganiseerd en dus goed op elkaar aansluiten”, vindt hij. “De kosten voor chronisch zieken bedragen 70% van de totale zorgkosten binnen de Zorgverzekeringswet. Alle reden om te blijven kijken hoe de zorg steeds beter en efficiënter kan.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.