Home / archiefcentraal / vvd minister start landelijke campagne in ommen

vvd minister start landelijke campagne in ommen

Vrijwel direct na het officiële moment vertrok de minister in gezelschap van VVD fractievoorzitter Job Klaasen, Tweede Kamerlid Malik Azmani, Eerste Kamerleden Menno Knip en Fred de Graaf en een aantal Statenleden voor een werkbezoek op landgoed De Stekkenkamp.

VVD Overijssel heeft voor de Stekkenkamp gekozen omdat dit landgoed het schoolvoorbeeld is voor de manier waarop gezondheidszorg, economie en natuur wat hen betreft gecombineerd moet worden. Een groot deel van de bestaande panden zijn verhuurd aan de Saxenburgh Groep, die er een dagcentrum voor jonge mensen met geheugenproblemen exploiteert en binnenkort een zingevings- en leefstijlcentrum opent, met als doel om mensen uit het ziekenhuis te houden.

Ook het Vechtgenotenhuis, een inloophuis voor kankerpatiënten vindt onderdak op het landgoed. Landgoed en zorggroep willen hun samenwerking in de toekomst graag uitbreiden, maar vanwege wet- en regelgeving gaat dat moeizaam, omdat het landgoed deel uitmaakt van de EHS. Dat betekent dat natuur hier de hoofdrol speelt. Iets wat de VVD graag anders zou zien.

“De liefde voor de natuur is een beetje doorgeslagen. Gronden binnen de EHS worden gebieden met een hek erom en dieren er in en de overheid moet betalen om alles netjes te houden. We moeten kijken of er andere manieren zijn om de natuur te onderhouden”, zegt Job Klaasen. “Wij pleiten ervoor dat boeren en landgoedeigenaren nieuwe initiatieven op hun bedrijf kunnen ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld zorgfuncties zoals hier op De Stekkenkamp.

Op die manier kunnen vele mensen genieten van de natuur en levert het de ondernemer de nodige middelen op om die natuur in stand te kunnen houden.” Volgens de VVD lijsttrekker is de manier waarop landgoedeigenaar en zorggroep samenwerken, dé oplossing om de natuur in stand te houden, zonder dat het de gemeenschap geld kost, terwijl er veel mensen van kunnen genieten.

“Ik ben er ontzettend trots op dat we dit aan de minister kunnen laten zien, omdat dit een heel mooi voorbeeld is, van wat op meerder plekken kan gebeuren. Wij vragen de minister dan ook met klem om ons te helpen in de discussie rond EHS en natuur, zodat de natuur op meerdere plekken voor meer functies gebruikt kan worden.”

Het kost Edith Schippers geen enkele moeite om Klaasen hiervoor toezegging te doen. “Het huidige kabinet wil wat betreft natuuronderhoud inzetten op particulier- en agrarisch natuurbeheer. Natuurlijk gaan we de natuur niet volbouwen met fabrieken, maar zo’n zorgplan als dit is natuurlijk geweldig. Want als mensen van de natuur genieten, gaat die natuur nog veel meer leven”, zegt ze enthousiast. “Zeker in landelijke gebieden heb je prachtige mogelijkheden op dit gebied. Die moeten benut worden, want ook in het buitengebied moeten goede voorzieningen zijn.

Dit soort nieuwe initiatieven passen gewoon perfect in wat wij in de regio graag van de grond zien komen”, zegt ze enthousiast. “Wat ik in Den Haag ga doen, is ervoor zorgen dat er vanuit de overheid geen regels meer zijn die dit soort initiatieven belemmeren. En zijn die regels er wel, dan gaan wij kijken of die opgeheven kunnen worden. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit in de zorg en waar kun je die nu beter bieden dan in zo’n schitterende omgeving.”

Een impressie van deze dag is te zien op www.ommenleeft.nl

Lees ook

Politiek Verwoord: D66

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.