verplicht energielabel bij koop woning

Dat betekent dat een woning zonder zo’n label simpelweg niet verkocht mag worden. Maar nog veel belangrijker: wie niet bespaart is een dief van eigen portemonnee.

“Sinds januari 2008 is het verplicht dat een verkoper bij de overdracht van zijn of haar woning een zogeheten ‘Energielabel’ overhandigt aan de koper. Omdat er geen straf of boete wordt opgelegd als verkoper geen label laat zien, worden de meeste woningen zonder energielabel overgedragen”, weet aaRa-makelaar Erik aan de Stegge uit ervaring. “De notaris maakt er wel melding van dat er geen label aanwezig is, maar de koop wordt gewoon gesloten.”

Vanaf 2013 verandert dit en volgt er een sanctie. Waaruit die precies bestaat is nog niet bekend, maar dat de woning dan niet kan worden verkocht staat nu al vast. Volgens de Nieuwleusense makelaar is het sowieso belangrijk dat mensen zich realiseren dat investeren in duurzaamheid een verstandige keuze is, ongeacht of het nu verplicht is of niet.

“Energie word de komende jaren alleen maar duurder. Wanneer je ervoor zorgt dat je woning goed is geïsoleerd en voorzien van dubbel glas, dan kost dat wel even een paar centen, maar tegelijkertijd bespaar daarmee honderden euro’s per jaar op je energieafrekening. Bovendien vergroot je ook nog eens je wooncomfort”, zegt hij. “Wanneer iemand een nieuwe auto of koelkast koopt, dan wordt er gelet op het energieverbruik en moet het nieuwe apparaat het liefst zo zuinig mogelijk zijn. Maar gaat het over je woning, dan denken veel mensen daar helemaal niet over na. Dat is wel vreemd. Want met een zuinige koelkast bespaar je misschien twee tientjes per jaar, terwijl een energiezuinige woning wel honderd keer zoveel oplevert.”

Een zogenaamd maatwerkadvies dat inzicht geeft in hoe energiezuinig een woning is, welke investeringen er gedaan moeten worden en hoe snel die weer terugverdiend worden, is volgens de makelaar niet zo heel duur. “Wanneer iemand overweegt om zijn woning binnen nu en tien jaar (zo lang is een label geldig) te koop te zetten, is het verstandig om nu alvast inzicht te hebben in wat men eventueel zou kunnen doen om de woning energiezuiniger te maken en een label te krijgen”, zegt hij.

“Wie hulp of informatie zoekt, kan bij ons terecht voor zowel een energielabel als maatwerkadvies. En uiteraard ook voor de verkoop of taxatie van een woning.” Bel voor informatie 0529-438430.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.