Home / archiefcentraal / verbeteren rioolwaterzuivering noodzakelijk

verbeteren rioolwaterzuivering noodzakelijk

Oorzaak van de uitbreiding is de toename van de hoeveelheid afvalwater. De werkzaamheden worden in de loop van 2011 uitgevoerd.

Aanpassing rioolgemalen

Voor transport van het afvalwater van huishoudens en industrie in de gemeente Dalfsen zorgen ca. 40 rioolgemalen. Deze gemalen krijgen een grote onderhoudsbeurt en worden zodanig aangepast dat ze meer afvalwater kunnen verpompen. Door een technische voorziening (genaamd “Real Time Control”) op alle gemalen worden pieken in de afvoer naar de rioolwaterzuivering afgevlakt en wordt de ruimte in het rioolstelsel optimaal benut. Hierdoor neemt het aantal riooloverstorten op het oppervlaktewater af: positief voor het watermilieu. De optimalisatie van de rioolgemalen bespaart bovendien 10% energie. Het Waterschap en de gemeente Dalfsen realiseren hiermee een unieke situatie. Door de samenwerking ontstaat de mogelijkheid om het rioolstelsel in de regio Dalfsen in de toekomst nog verder te optimaliseren.

Transportleiding Nieuwleusen – Dalfsen

Het afvalwater uit Nieuwleusen vindt zijn weg door de 9 km lange transportleiding naar de rioolwaterzuivering in Dalfsen. Deze leiding is 30 jaar oud en vertoont sporen van slijtage. De gemiddelde levensduur van dit soort leidingen is 60 jaar. Door aanpassing van de pompregeling voor het wegnemen van drukschommelingen en plaatsing van een tussengemaal om de druk in de leiding te verminderen wordt naar verwachting de levensduur van 60 jaar bereikt.

Uit te voeren werkzaamheden op de rioolwaterzuivering

Om de capaciteitsuitbreiding te realiseren en de onderdelen van de rioolwaterzuivering te optimaliseren vinden op de rioolwaterzuivering Dalfsen de volgende werkzaamheden plaats: aanpassing van de beluchting, meer capaciteit en een lager energieverbruik; vergroten van de capaciteit van het ontvangwerk; groot onderhoud aan diverse installaties; diverse aanpassingen om het onderhoud veiliger uit te kunnen voeren.

Financiën

In totaal is voor de uitvoering een bedrag beschikbaar van 3.543.000 euro. De provincie Overijssel heeft voor dit project een subsidie beschikbaar gesteld van 1 miljoen euro vanuit het programma bestrijding economische recessie. Voorwaarde hiervoor is dat de plannen in 2011 worden uitgevoerd. Deze planning is haalbaar. Voor het waterschap bedragen de kosten voor dit project 2.543.000 euro.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.