Home / archiefcentraal / topstukken voor tinnen figuren museum

topstukken voor tinnen figuren museum

Kleine musea zijn soms verrassend mooi. Het Nationaal Tinnen Figuren Museum, Markt 1 in Ommen is er zo één. Vaste bezoekers zijn er niet weg te slaan. Maar velen moeten nog het nog ontdekken.

Daarvoor is nu een bijzondere reden. Het museum kocht deze maand een unieke collectie Top Stukken.

Mooi en divers en van de beste miniatuurschilders ter wereld. Figuren naar de Tsjechische schilder Mucha, historische figuren van onder meer Hendrik VIII, Frans I en Napoleon, fantasy figuren en erotische figuren, niet meer dan een paar centimeter groot maar alles met de grootste artisticiteit beschilderd. Eén van deze schilders, de Rus Sergei Burmistrov, maakt iedere ochtend voor hij gaat schilderen nog zijn eigen verf net zoals Rembrandt deed.

Toen een belangrijk Duits verzamelaar door omstandigheden afstand moest doen van zijn zorgvuldig opgebouwde collectie, bood hij deze het Nationaal Tinnen Figuren Museum aan. Hij hield van dit museum. Het VSB-fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds maakten de aankoop financieel mogelijk met royale sponsorbedragen.

‘Niet te geloven’ is de eerste gedachte bij het zien van deze collectie. Hoe bestaat het dat mensen zo gedetailleerd, zo technisch perfect en vooral ook zo kunstzinnig kunnen schilderen. Meestal zijn de tentoongestelde figuren niet groter dan drie centimeter, soms tot tien centimeter. Als bezoeker treed je in een verbazingwekkende wereld van perfectie en schoonheid. Dat geldt niet alleen voor de aangekochte tinnen figuren, maar ook voor een tweetal barokke diorama’s uit deze aankoop.

In het ene, een barok gestuukt trapportaal, staat keizerin Auguste Victoria in een bloemrijke robe. De laatste Duitse keizer Wilhelm II en Auguste kregen asiel in het neutrale Nederland toen zij zich na de eerste Wereldoorlog met veertig lakeien en een trein met achtenvijftig goederenwagons vol familiebezit aan de Nederlandse grens melden. Zij vestigden zich in Huis Doorn.

Het andere, een barokke ontvangsthal, is volledig aan de rijke geest van zijn maker ontsproten. Dat geldt ook voor de figuren in die hal: een sprookjesachtige vorst, zijn echtgenote, zijn Oosterse gasten en zijn entourage. Schilders vereeuwigen de vorst in een fresco. Een pronkvolle miniatuurwereld vol verrassingen waarin de kunstige figuren volledig tot leven lijken te komen, zo natuurgetrouw zijn hun gelaatsuitdrukkingen, haardracht, lichaamstaal en prachtige kleding. Musici met minuscule handjes bespelen kostbare instrumenten. Hun muziek is bijna te horen. Na het zien hiervan zou het je niet verbazen als deze figuren ’s nachts na twaalf uur werkelijk gaan leven…

Het museum is in de voorjaarsvakantie van 19 februari tot en met 27 februari en daarna vanaf 2 april tot en met 30 oktober van dinsdag tot en met zondag geopend. Buiten deze periodes is het museum in de weekenden geopend en op afspraak. Meer informatie op: www.tinnenfigurenmuseum.nl

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.