Home / archiefcentraal / toerisme in de lift in noord overijssel

toerisme in de lift in noord overijssel

Meer vakanties in Vechtdal, IJsseldelta en WaterReijk Weerribben Wieden in 2010

Forse stijging aantal vakanties

Zowel in Vechtdal Overijssel als in IJsseldelta en WaterReijk Weerribben Wieden is het aantal overnachtingen tijdens binnenlandse vakanties fors gestegen, met gemiddeld 17,8%. Hiermee steekt Noord-Overijssel gunstig af bij de groei in heel Overijssel (+ 4,8%) en in Nederland (+ 0,2%). Conclusie is dat Overijssel en in het bijzonder IJsseldelta en WaterReijk Weerribben Wieden marktaandeel gewonnen hebben op de binnenlandse vakantiemarkt.

Bestedingen

De totale bestedingen in Noord-Overijssel stegen in 2010 tot € 103.958.000, een groei van 7,6% ten opzichte van 2009. De gemiddelde besteding per persoon staat wel onder druk, want in 2010 was de gemiddelde besteding tijdens binnenlandse vakanties € 22,40, terwijl dit in 2009 nog €24,52 was. Op dit punt was de economische crisis ook in deze regio voelbaar. De gemiddelde bestedingen blijven ook achter bij het landelijk niveau, dat op € 24,90 ligt.

Belangrijke speler op Nederlandse vakantiemarkt

Met een totaal aantal overnachtingen van 4.641.000 zijn Vechtdal Overijssel, IJsseldelta en WaterReijk Weerribben Wieden grote spelers op de Overijsselse en Nederlandse vakantiemarkt. 53,5% van de overnachtingen in Overijssel vindt in de 8 gemeenten van Noord-Overijssel plaats. Het aandeel in de landelijke vakantiemarkt bedraagt circa 5%.

Verschillen tussen Vechtdal Overijssel, IJsseldelta en WaterReijk Weerribben Wieden

Binnen Noord-Overijssel zijn er ook verschillen in ontwikkeling. Met name Vechtdal Overijssel is met 3.306.000 overnachtingen een recreatieregio bij uitstek. Het aantal overnachtingen is gegroeid (in 2010 + 10,2%), maar de totale bestedingen staan hier onder druk (in 2010 -2,9%). De grote afhankelijkheid van de kampeersector en daarmee van mooie zomers laat zich hier gelden.

IJsseldelta en WaterReijk Weerribben Wieden zijn meer in trek als dagbestemming en deze cijfers zijn in dit onderzoek niet meegenomen. De groei van het aantal vakanties in deze regio’s was spectaculair in 2010 (+ 39%) en ook de totale bestedingen stegen met ruim 22%, zodat hier een duidelijke inhaalslag gemaakt wordt.

Cijfers dagtoerisme

Binnenkort wordt het beeld over 2010 gecompleteerd met de cijfers over dagtoerisme. Deze zijn met name voor de steden Zwolle en Kampen van groot belang en op basis van de halfjaarcijfers wordt hier ook groei verwacht.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.