raadsels oplossen tijdens fotokijkdag hko

Regelmatig de HKO wordt verrast met stapels foto’s, die tevoorschijn zijn gekomen bij het opruimen van kasten, kelders en zolders. De afdrukken zijn vaak afkomstig uit een nalatenschap en meestal is het niet bekend wie erop staan of waar en wanneer de foto’s genomen zijn.

Hans Steen bladert in een map vol klassenfoto’s. “Bij sommige foto’s zit een lijst met namen, van andere is er niet eentje bekend. Het fotoarchief van de HKO vormt een belangrijk geschiedenisdocument, dat nog waardevoller wordt wanneer we weten wie er op staan. We organiseren daarom een kijkdag en hopen dat we veel aanloop krijgen van Ommenaren en oud-Ommenaren.

Zij mogen op die dag uitgebreid grasduinen in de foto’s, waarbij wij natuurlijk hopen op veel herkenning, zodat er een boel raadsels zullen worden opgelost”, zegt hij. “Wanneer je een foto neemt, denk je vaak dat je wel zal onthouden waar en wanneer hij gemaakt is en wie erop staat”, zegt Ge Steen. “Maar als je zo’n foto dertig jaar later weer terug ziet, weet je lang niet altijd meer wie er allemaal opstaan. En je kinderen of kleinkinderen weten het al helemaal niet en dat is echt jammer.

Wij geven iedereen de tip om dat vanaf nu wel te doen, dat bespaart later een hoop gezoek.” Wanneer de fotokijkdag goed wordt bezocht, wil de HKO vaker een dergelijk evenement organiseren. Wie zolang niet kan wachten, is ook welkom tijdens de maandelijkse foto-inboekavonden. “Iedere eerste donderdag van de maand zijn we hier van 14.30 tot 17.00 uur en van 20.00 tot 22.00 uur bezig met het inboeken van de foto’s. Daarbij kunnen we altijd hulp gebruiken”, zegt Joke Feddema.

Tot april 2012 heeft de HKO nog onderdak in hun pand aan de Schurinkstraat, daarna moeten ze op zoek gaan naar wat anders. “We hopen voor die tijd een nieuw onderkomen te vinden”, zegt Alie Pot. “Het liefst nog wat groter dan hier, want ons archief groeit ondertussen gewoon door. Het is alleen te hopen dat onze subsidie niet helemaal wordt stilgezet, want anders kunnen we de huur niet opbrengen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.