ontmoetingsdag caritas voelt als reunie

De jaarlijkse ontmoetingsdag van Caritas blijkt een echte reünie, waarbij de ruim honderdvijftig aanwezige 65+ parochianen, afkomstig uit de vier Vechtdalparochies, uitgebreid met elkaar kunnen bijpraten.

De ontmoetingsdag is een jaarlijks terugkerend evenement van de Katholieke hulporganisatie Caritas die oorspronkelijk armoede en sociale onrechtvaardigheid bestreed. Volgens Caritas-vrijwilliger Geesje Hendriks kunnen mensen nog steeds bij Caritas terecht voor financiële hulp, maar dient de organisatie tegenwoordig vooral als vraagbaak. “Dat mensen uit financiële nood bij ons aankloppen komt niet zo vaak meer voor. Wij zijn tegenwoordig vooral een vraagbaak, waarbij we voor mensen bemiddelen met zorginstanties en dat soort zaken. Als parochies in Ommen en Vilsteren hebben we dit jaar trouwens wel voor het eerste een minima-actie gehouden rond kerst. Dat deden ze in Dalfsen al en dat hebben wij nu ook ingevoerd. Maar verder zijn het voornamelijk vragen die we beantwoorden.”

Volgens Willy Koerhuis is de Caritas Ontmoetingsdag voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. “We hebben een uitgebreid programma, maar het gaat vooral om het ontmoeten”, zegt ze. “We zijn vanochtend begonnen met een ouderwetse eucharistieviering in het Latijn. Dat vinden veel ouderen mooi, omdat dat in de kerk niet vaak meer wordt gedaan. Nu drinken we koffie, straks een borreltje en aansluitend een lunch. Daarna kunnen de mensen die willen rusten even op bed gaan liggen of op een gemakkelijke stoel, want ook daarvoor hebben we gezorgd. Vanmiddag treedt er een komisch duo op en we sluiten de dag af met een plechtig Lof. Dat is ook echt iets van vroeger.”

Het thema van de dag is Tevreden en zo zien de deelnemers die aan lange tafels met elkaar zitten te praten er ook uit. “Het samen met elkaar zijn is heel belangrijk”, vindt Dalfsenaar Harrie ten Dam. “Als je ouder wordt, worden de contacten minder. In de kerk zie je elkaar wel, maar na de dienst gaat iedereen meestal direct weer naar huis.” Tafelgenoot Joop Sikkens knikt instemmend. “We kennen hier ook veel mensen, want bij gebrek aan voldoende priesters kerken we afwisselend in de regio.”

Dien Bovenmars en Annie uit Hoonhorst genieten met volle teugen. “Het is hier echt gezellig, je ziet hier ontzettend veel mensen. Ik kom zelf uit Dalfsen en ontmoet hier nu mensen waarmee ik vroeger op school zat, dat is toch leuk”, zegt Dien. De kerk speelt een grote rol in het leven van Annie en Dien. “Het gaat natuurlijk om de eerste plaats om het geloof, maar ook om de ontmoeting. Als je nooit naar de kerk zou gaan, zou je veel minder mensen ontmoeten”, denkt Dien.

Judith van der Vegt is samen met haar zuster Truus Legebeke naar de Lindenbergh gekomen. “Wij zijn alleen en dan is zo’n dag extra mooi”, vindt Judith. “Het is mooi dat dit wordt georganiseerd. Het is triest wat je tegenwoordig in de media allemaal hoort over de katholieke kerk, maar daar trekken wij ons niets van aan. Wij blijven geloven waarmee we altijd vertrouwd zijn geweest.” Truus knikt instemmend. “Precies. Het gaat om de gedachte aan Maria, de schakel tussen mens en God en om de aanbidding van het Allerheiligste. Voor mij bestaat deze dag uit tevredenheid.”

Pastoor Beekman loopt van tafel tot tafel om zoveel mogelijk parochianen te spreken. Nog maar acht maanden geleden kwam hij vanuit het Utrechtse Eemland naar het Vechtdal, maar het kostte hem weinig moeite om te wennen. “De betrokkenheid bij de kerk is hier groot, veel groter dan in het westen. Mensen in het Vechtdal zijn echt bereid om iets voor elkaar en voor de kerk te doen. Dat is erg prettig om in te werken”, vindt hij. “De pastoor vervult hier ook een totaal andere rol. In het westen ben je ‘die man van de kerk’, hier ben je echt nog een herder. Maar dan wel een herder die luistert naar zijn schapen. Want kerk, dat ben je samen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.