onderwijsprijs voor obs de carousel

De school is er trots op dat het project is beoordeeld door medewerkers van een van Nederlands belangrijkste onderwijsadviescentra, namelijk het APS uit Utrecht. Deze beoordeling is voor het team een van de kronen op het werk.

Hieronder valt te belezen het juryrapport project:

Aantrekkelijk geschiedenisonderwijs Obs De Carrousel in Dalfsen

Op de Carrousel heeft men een andere manier van “geschiedenis-lesgeven” ontwikkeld. De leerkrachten geven geen les meer uit een methode, maar hebben speciale kaarten gemaakt waarop de tien tijdsperiodes van de geschiedenis worden behandeld.

De kaarten zijn actief, uitdagend en sluiten aan bij de intelligenties van Gardner (MI). Ze zijn ook aangepast aan de diverse groepen, waarbij groepen twee aan twee met elkaar samenwerken. De Carrousel is al drie jaar bezig met deze ontwikkeling en leerlingen, ouders en leerkrachten zijn enthousiast. Een heel fraai project, aldus de jury.

Geschiedenis wordt door veel leerlingen als een niet al te boeiend vak beschouwd. Het gaat vaak meer om een goede leesvaardigheid dan om werkelijke interesse voor het onderwerp- om van passie nog maar niet te spreken. De Carrousel heeft de handschoen opgepakt en op dit terrein absoluut een grote stap voorwaarts gezet. Met geduld en veel creativiteit en inzet heeft men de geschiedenislessen in een aantrekkelijke en eigentijdse vorm weten te gieten. Deze nieuwe manier van geschiedenisonderwijs heeft tot een duidelijke hogere betrokkenheid van leerlingen en leerkrachten geleid.

De hele opzet is goed uitgewerkt en prima onderbouwd. De kaarten zien er fraai uit en weten historische periodes en thema’s in betekenisvolle situaties om te zetten. Ze bieden de mogelijkheid tot veel zelfstandig werken en brengen bovendien waar mogelijk een goede en betekenisvolle schakel aan met andere vakken. Techniek bijvoorbeeld.

Ook de koppeling aan meervoudige intelligentie verdient alle lof. MI beleeft de laatste jaren een grote doorbraak op de Nederlandse scholen. Echter, de theorie is aantrekkelijk, maar de werkelijkheid vaak weerbarstig. OBS De Carrousel verricht ook op dit terrein uitstekend werk. De overdraagbaarheid naar andere scholen is groot.

De jury kent aan deze inzending de derde prijs toe in de categorie primair onderwijs.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.