Home / archiefcentraal / mode in het slachthuus door de kleine kunst

mode in het slachthuus door de kleine kunst

In de laatste weken voor de voorstellingen, wordt er keihard gerepeteerd en is het gezelschap zeker vier avonden per week te vinden in hun repetitieruimte in Kerkelijk Centrum De Overkant in Dalfsen. Het stuk dat dit jaar wordt gespeeld, staat al jarenlang op hun verlanglijstje, maar kon vanwege het decor niet eerder worden opgevoerd.

“De meeste toneelstukken spelen zich binnenshuis af. We maken onze eigen decors en gebruiken ze regelmatig opnieuw, want met een ander verfje of behangetje ziet het er al snel anders uit”, vertelt Belie Morrenhof. “Mode in het Slachthuus speelt zich buiten af. Het leek ons altijd al een erg leuk stuk, maar we durfden ons er niet aan te wagen om een totaal ander decor te maken. De vrouw van een van onze spelers schildert en zij wilde het wel doen. We zijn heel tevreden over het resultaat. Het stuk speelt zich af op een dorpsplein rond een kerk. De ontwerpster heeft de raampjes van de kerk in Oudleusen gefotografeerd en het deurbeslag van de RK kerk in Dalfsen. Dit heeft ze verwerkt in het decor en dat maakt het extra speciaal.”

Belie behoort tot de oude garde van de toneelclub en maakte haar debuut al in 1978. Toen was de vereniging nog onderdeel van de Christelijke Plattelandsjongeren (CPJ). “We hadden eenmaal per jaar een jaarvergadering, die werd afgesloten met een toneelstuk, gespeeld door eigen leden. Bijna alle CPJ’s uit het Vechtdal hadden toen zo’n eigen toneelgroep. Toen de CPJ rond 1990 door gebrek aan belangstelling werd opgeheven, zijn wij als zelfstandige toneelvereniging doorgegaan.”

De Kleine Kunst is een hechte groep, met weinig verloop. Want wie eenmaal met het toneelvirus is besmet, blijkt daarvan niet snel te genezen. “Alleen als er iemand stopt of als we iemand nodig zijn voor een bepaalde rol zoeken we nieuwe acteurs, maar vaak komt dat niet voor. We zijn met dertien man en kiezen zoveel mogelijk stukken uit voor dertien personen, zodat we allemaal een rol hebben.”

De stukken worden democratisch gekozen en daarna worden de rollen onderling verdeeld. “In het begin verdeelden we de rollen op basis van wat wij bij iemand vonden passen. Tegenwoordige mag iedereen aangeven welke rol hij graag wil spelen en proberen zoveel mogelijk aan die wensen tegemoet te komen.” Zelf speelt Belie het liefst de rol van een bazige buurvrouw of werkster. “Of ik in het dagelijkse leven ook zo ben?” Ze lacht. “Dat kan ik zelf niet beoordelen, maar op toneel liggen dat soort rollen me het best.”

De voorstellingen staan altijd garant voor een avondje lachen, gieren en brullen, want op het repertoire staan louter kluchten en blijspelen. “We hebben het er weleens over om eens een drama te brengen, maar we vragen ons af of dat aanslaat. De stukken die we nu spelen zijn altijd een succes, dus houden we ons voorlopig maar bij dit genre. Er komen niet voor niets jaarlijks zevenhonderd bezoekers naar onze voorstellingen.”

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.