minder vaak naar de pomp spaart milieu

Net aan het begin van 2011 is nog geen record bereikt, maar de prijzen aan de benzinepomp stijgen weer gestaag. Minder brandstof gebruiken is goed voor het milieu en veel minder kostbaar. Tien procent minder is haalbaar, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Dat is 180 euro per jaar voor een gemiddelde rijder en 280 euro per jaar voor een kilometervreter.

Elke maand de bandenspanning even controleren is bijvoorbeeld goed voor het milieu. De juiste bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik. Bovendien is het veiliger: de banden een betere grip, een kortere remweg en ze slijten minder.

Zo ver mogelijk op het verkeer vooruit kijken scheelt ook aan brandstof. Dat geeft tijd om het gas los te laten en de auto uit te laten rollen. Laat de koppeling gewoon met rust. Zuinig wegrijden met een moderne auto mag vlot, maar schakel wel zo vroeg mogelijk over in een hogere versnelling. 50 Km/u in de 4e versnelling en 80 km/u in de 5e versnelling.

Bij een gesloten spoorwegovergang of een verkeerslicht mag de motor af. Na een stop van één minuut is dat al zuiniger dan stationair laten draaien. Af en toe de auto laten staan en de fiets nemen bespaart natuurlijk ook. De helft van alle autoritten zijn korter dan 7,5 kilometer.

Blijft de rekening aan de pomp tegenvallen, dan is het tijd voor een zuiniger auto. Kunt u toe met een maatje kleiner? Eén autoklasse kleiner scheelt tien procent aan brandstof. De overheid beloont zuinig rijden nog een tijdje door belastingmaatregelen. De meest zuinige auto’s zijn vrij van motorrijtuigenbelasting. Nieuwe zuinige auto’s zijn goedkoper doordat de BPM lager is.

Meer informatie over zuinig rijden of autokosten vindt u op milieucentraal.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.