lezing over klezmermuziek door jos maas

Over de inhoud van de lezing vertelt Jos het volgende:

“In mijn lezing met de titel “Rondreis door klezmerland” zal ik u meenemen naar veel landen waar klezmermuziek werd en wordt gespeeld. Klezmermuziek is de vrolijke muziek voor op de joodse bruiloft, zoals die eeuwenlang in Oost Europa is gespeeld.

Met de grote emigratiegolf van veel joden (en andere bevolkingsgroepen) naar Amerika rond 1900 is ook deze muziek meegegaan. Al gauw kon je de invloed van jazz, dans- en radiomuziek in deze muziek

horen.

Rond 1950 verdween de belangstelling voor klezmermuziek, jonge joodse Amerikanen hoorden liever ‘echte” Amerikaanse muziek op hun bruiloft. Maar vanaf 1975 is klezmermuziek weer volop in de belangstelling gekomen. Rond 1990 is de muziek overgewaaid naar West Europa, zodat je tegenwoordig op de radio, de tv en muziekpodia veel klezmermuziek van Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse bodem kunt horen.

De mooiste klezmermuziek – vind ik zelf – komt nog altijd uit Amerika, waar de band met de joodse bevolkingsgroep nauw is gebleven. Ik laat u veel muziekfragmentjes horen, waarbij er beslist veel zijn, die u de kriebels in de dansspieren geven. Ik vertel u ook iets van de achtergronden, in het bijzonder over de ceremonies op de joodse bruiloft en licht mijn verhaal toe met dia’s.

Ik ben amateur-klarinettist geweest en heb in het verleden veel klezmermuziek gespeeld. Omdat de muziek mij erg aanspreek heb ik mij gedurende een 15-tal jaren verder verdiept in deze muziek en haar achtergronden. “

Het belooft een bijzondere en interessante avond te worden, waarop zowel leden als niet leden van harte welkom zijn. Voor niet-leden van HET NUT bedraagt de entreeprijs Euro 5,= per persoon. Plaats van handeling is het Streekmuseum in Ommen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.