job klaasen laat je stem horen

[b][i]Job Klaasen: “Door te stemmen bepaal jij zelf hoe jouw directe leefomgeving eruit ziet.”[/b][/i]

“Een politieke partij is niets meer en niets minder dan een volksvertegenwoordiging. Het is daarom van groot belang dat mensen stemmen op de volksvertegenwoordiger waarin zij het meeste vertrouwen hebben. Daarmee bepaalt de kiezer wat er in zijn eigen leefomgeving gebeurt.”

Voor een groot deel van de burgers is het nog steeds niet duidelijk wat de Provincie precies doet. Zij zien het als een bestuurslaag ‘ergens tussen de provincie en de regering’. Hoe zit dat nu precies? “De twaalf Nederlandse provincies vormen de bestuurslaag tussen het rijk en de gemeenten”, legt Klaasen uit. “Ze doen het werk waarvoor het rijk ’te groot’ en de gemeente ’te klein’ is en nemen beslissingen over allerlei zaken waar burgers direct mee te maken krijgen, variërend van ruimtelijke ordening, verkeer, landbouw, natuurgebieden, recreatie tot milieu, cultuur en financiën.”

Volgens Klaasen is de Provincie overigens niet de enige instantie die zich met deze zaken bemoeit. “De Provincie werkt nauw samen met andere overheden zoals het rijk, waterschappen en gemeenten, maar ook met het bedrijfsleven, organisaties en instellingen. De Provincie komt dus in beeld als het gaat om zaken die regionaal of meer dan in één spelen. Behalve haar eigen taken, houdt de provincie ook toezicht op de gemeenten, met name op het financiële vlak en controleert bijvoorbeeld of de gemeenten hun begroting wel op orde hebben. Ook houden ze toezicht op de waterschappen. Zaken waarmee we ons met namen in het Vechtdal bezighouden, zijn de N34, het project Ruimte voor de Vecht en het stimuleren van economie, bijvoorbeeld recreatie en toerisme.”

Provinciale Staten

De leden van Provinciale Staten (PS) worden rechtstreeks gekozen door de kiesgerechtigde inwoners van de provincie en bepalen in grote lijnen het beleid in de provincie. Je zou kunnen zeggen dat zij de gemeenteraad vormen. Ook een taak van de PS het controleren van de GS. Als gedeputeerde is Klaasen dus één van de ‘wethouders’ van de Provincie. “Als gedeputeerde ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding van alle zaken die in de vergaderingen van Provinciale Staten (PS) aan de orde komen. Daarnaast is het onze taak de beslissingen van de PS uit te voeren”, verduidelijkt hij. “Ik ben sinds 2003 gedeputeerde en vind het nog steeds een fantastische functie, waarin je veel voor de maatschappij kunt betekenen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Voordat hij in 2003 gedeputeerde werd, was Klaasen al veel langer actief in de politiek. Op zijn achttiende verjaardag deed Klaasen zichzelf het lidmaatschap van de VVD cadeau en heeft daar nog geen dag spijt van gehad. “Het liberale gedachtegoed spreekt mij enorm aan. Het geeft ruime aan je eigen denken en handelen. De betrokkenheid met de samenleving, de ondernemingszin en wil om je zelf te ontwikkelen en verantwoordelijk te kunnen en mogen zijn voor je handelen, hebben voor mij de keuze voor het liberalisme en dus voor de VVD bepaald”, vertelt hij.

“Om daadwerkelijk invloed te hebben moet je bewerkstelligen dat je aan het roer komt te staan. Dat was voor mij de belangrijkste reden om me kandidaat te stellen voor de gemeenteraad van Almelo. Met veel plezier ben ik bijna 12 jaar actief geweest in de plaatselijke politiek, een mooie en leerzame periode. Van daaruit ben ik in de Provinciale politiek gerold.”

Vanuit dat liberalisme en eigen verantwoordelijkheid, wil Klaasen nogmaals benadrukken waarom het zo belangrijk is dat er gestemd wordt. “Wanneer je je stem laat horen, praat je mee. Ik zou iedereen willen oproepen om toch echt naar die stembus te gaan. Wat mij betreft hoef je niet eens VVD te stemmen, als je maar stemt”, vindt hij en lacht. “Hoewel… het zou natuurlijk wel prettig zijn wanneer mensen VVD stemmen, want dat betekent dat Mark Rutte zijn werk af kan maken. Daarvoor heeft hij een sterke Eerste Kamerfractie nodig die ervoor kan zorgen dat er heel veel wetten die echt nodig zijn om Nederland weer vitaal te maken, ook door de Eerste Kamer goed gekeurd te krijgen.”

Hoewel landelijk de grootste, wordt de VVD in Overijssel al jaren overschaduwd door partijen als het CDA en PvdA. Welke verwachtingen heeft Klaasen wat betreft de komende verkiezingen? “We gaan ervan uit dat we zullen groeien. Misschien worden we wel de grootste, dat zou een hele mooie uitdaging voor de VVD zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.