Home / archiefcentraal / hummelhof bezoekt wekelijks de hulstkampen

hummelhof bezoekt wekelijks de hulstkampen

‘Het zijn die kleine, gouden momenten die het waardevol maken’

Even na tienen waren ze er weer: de kinderen van kinderdagverblijf ’t Hummelhof van Landstede Kinderopvang. Elke week komen ze een uurtje naar verzorgingshuis De Hulstkampen. “Een gezellig moment waar onze bewoners altijd enorm naar uitkijken”, aldus activiteitencoördinator Hannie van Toorn. Op dinsdag 22 februari was het de beurt aan een aantal peuters van de Tommiegroep.

Elke dinsdagochtend gaat kinderdagverblijf ‘t Hummelhof met een groepje van ongeveer vijf tot zeven kinderen naar de ‘opa’s en oma’s’ van verzorgingshuis De Hulstkampen. De allerkleinsten gaan in een bolderkar, de grote kinderen lopen zelf naar het verzorgingshuis. “Als we er bijna zijn beginnen de kinderen al enthousiast te roepen dat daar de opa’s en oma’s wonen. Ze zien ook dat de bewoners al naar hen zwaaien”, vertelt pedagogisch medewerker Jessica Runhart. Stagiaires van de mbo-opleiding Kinderopvang gaan ook mee: “Zo ervaren zij ook wat het bezoekje doet met de kinderen en de ouderen.”

‘Het nieuws van de dag-uurtje’

“De kinderen komen eigenlijk altijd tijdens de koffiemomenten, ze schuiven dan als het ware aan in de algemene koffieruimte of in een van de vier huiskamers van de in januari geopende verpleegunit”, aldus Van Toorn. “Deze keer kwamen de kinderen specifiek naar ‘Het nieuws van de dag-uurtje’: een dagelijks ‘krantleesmoment’ van een vaste groep van zes à acht bewoners.”

Runhart vervolgt: “Sommige kinderen vinden het eerst nog spannend, maar als ze gewend zijn reageren ze heerlijk onbevangen en lekker spontaan, ze leggen heel snel contact. Ze krijgen altijd een glaasje limonade met een koekje en de bewoners drinken dan een kopje koffie of thee. Er wordt samen geknutseld, gepuzzeld, getekend, gekleid, gelezen en gezongen. Soms nemen de kinderen zelfgemaakte knutselwerkjes voor de ouderen mee.”

Kleine gouden momentjes

De bezoeken vinden inmiddels al zo’n twee, drie jaar plaats. Zowel voor de kinderen als voor de ouderen zijn de contacten belangrijk: “Al zijn de kinderen nog te jong om het te begrijpen, wij willen dat zij leren dat ouderen ook deel uit maken van de samenleving”, aldus Runhart.

Van Toorn vult aan: “Voor de ouderen zijn de bezoekjes een gezellige onderbreking: ze gaan immers niet meer dagelijks de deur uit. Zodra de kinderen binnenkomen gaan de bewoners glimlachen, ze smelten helemaal bij het zien van die hummeltjes. Gaat het bezoek een keer niet door, dan zijn ze ook erg teleurgesteld.” Het bezoek brengt volgens Van Toorn en Runhart herinneringen boven bij de bewoners, bijvoorbeeld uit hun jeugd of aan hun eigen (klein)kinderen.

Runhart: “Hier vertellen ze graag over. Op hun beurt vertellen de kinderen over hun eigen grootouders. Wat ook gebeurt is dat bewoners tijdens het liedjes zingen spontaan een liedje noemen. En laatst hielp kindje een oma bij het duwen van de rollator. Daar hadden ze allebei plezier in.”

De meerwaarde zit volgens Van Toorn ook in de kleine dingen: “Alleen al het vasthouden van een baby of een peuter die even op schoot zit: dat is zo vertederend. Of die aai over de bol: het zijn die kleine, gouden momentjes die het zo waardevol maken.”

Andere leuke activiteiten

Kinderdagverblijf ’t Hummelhof organiseert naast de bezoeken aan verzorgingshuis De Hulstkampen, nog veel meer leuke activiteiten voor de kinderen. Daarbij wordt meestal met thema’s gewerkt. In oktober wordt aandacht besteed aan Dierendag en de Kinderboekenweek. Ook wordt in die maand de jaarlijkse, populaire Opa & Oma Week gehouden.

Reggio Emilia en Peuterplus

Landstede Kinderopvang Nieuwleusen (’t Hummelhof) heeft twee horizontale en twee verticale groepen die werken op basis van Reggio Emilia: een pedagogisch concept waarbij veel aandacht wordt besteed aan de individuele ontplooiing van het kind in brede zin. Zo wordt uitgegaan van wie kinderen zijn en wat ze kunnen.

Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelingen op persoonlijk, creatief, taal- en sociaal-emotioneel gebied. Natuurbeleving en beweging vinden het kinderdagverblijf erg belangrijk, daarom gaan de pedagogisch medewerkers zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten.

Twee keer per week is er ‘Peuterplus’: voor acht kinderen vanaf 3 jaar wordt dan een educatieve activiteit georganiseerd.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.