groenlinks onthult bordje henk blekerweg

Als het aan staatssecretaris Henk Bleker van economische zaken, landbouw en innovatie ligt, krijgen de provincies de komende drie jaar 60% minder voor investeringen in het landelijk gebied. Dat betekent een halvering van het budget voor natuur. Daarmee kunnen de provincies nauwelijks nog aankopen doen voor de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden dat in 2018 klaar moet zijn. Dat is in strijd met de (keiharde) afspraak tussen Rijk en provincies. Een en ander gebeurt in het kader van een herijking van het beleid waarbij het kabinet onder andere de robuuste verbindingszones wil schrappen. Daarom ook vindt Bleker dat de provincies nú moeten stoppen met hun grondaankoop.

Bleker krijgt echter veel kritiek, niet alleen van natuurorganisaties, maar ook van de provincies en (oud)-politici als Winsemius en Veerman, beiden uit het regeringskamp. Ze vinden dat hij op het verkeerde pad is en zien het nieuwe beleid als bedreiging voor de natuur. In feite helpt het kabinet door zijn aanpak het beleid van de ecologische hoofdstructuur om zeep.

GroenLinks Drenthe en GroenLinks Overijssel voeren actie tegen dit beleid. Ze constateren dat sprake is van contractbreuk en vinden dat de provincies dit moeten aanvechten. Wat hen betreft gaat Henk Bleker voortaan door het leven als ‘de staatsecretaris die contractbreuk pleegde’. Om dat voor het nageslacht vast te leggen hebben Gabriëlle van Dinteren, Gea Smith (lijstaanvoerders voor de Staten in Drenthe) en Edy Prick (nummer 3 op de lijst voor Overijssel) vrijdag een straatnaambordje onthuld ’ter ere de bewindsman’.

Het bordje draagt de tekst: ‘Henk Blekerweg, Henk Bleker was staatssecretaris van economische zaken, landbouw en innovatie in het kabinet Rutte vanaf 14 oktber 2010 – heden, hij pleegde in 2011 contractbreuk ten koste van de natuur’.

De happening vond plaats omstreeks 13.00 uur, nabij de voetbrug over de Reest bij Oud Avereest (vlakbij Bezoekerscentrum de Wheem). Die plek was gekozen omdat ze in de beoogde robuuste verbindingszone van het Reestdal ligt, op de grens van Overijssel en Drenthe, waar door de aankoopstop problemen ontstaan: waterberging door het waterschap en natte natuur worden niet gerealiseerd omdat landbouwers niet uitgekocht kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.