Home / archiefcentraal / groene strijd daagt hoonhorsters uit tot besparen

groene strijd daagt hoonhorsters uit tot besparen

Meer dan tweederde van Hoonhorst doet enthousiast mee aan de wedstrijd en dat had de organisatie eigenlijk niet anders verwacht. Want sinds de oprichting van Duurzaam Hoonhorst en het winnen van de provinciale Duurzaamheidsprijs, staat het hele dorp in teken van duurzaamheid.

Het begon allemaal in 2009, toen Timo Veen, Evert Jan Hof en Antje Kingma elkaar toevallig troffen en in gesprek kwamen over wat er zoal speelde in Hoonhorst. “Het bleek dat er van alles in het dorp gebeurde, zoals de restauratie van de molen, het opzetten van een kulthurhus en nog veel meer. Alleen gebeurde dat allemaal afzonderlijk van elkaar”, zegt Antje Kingma. “Wij kwamen aan het filosoferen en bedachten dat het belangrijk is om goed na te denken over de manieren waarop hoe je het wonen en leven in een kleine kern zo kunt inrichten dat het ook in de toekomst aangenaam blijft.

Om een lang verhaal kort te maken, hebben we een toekomstvisie geschreven onder de noemer Groen, Gezond & Gemeenschappelijk en meegedaan aan de wedstrijd Duurzaam Overijssel, die we vervolgens ook hebben gewonnen.” Met de 1,5 miljoen die dat opleverde, kunnen er heel veel plannen worden gerealiseerd.

Inmiddels worden er initiatieven ontplooid op het gebied van zorg, digitale structuur, mobiliteit en energie uit mest en biomassa. Eén van die initiatieven is een plaatselijke energiebesparings-wedstrijd, de Groene Strijd, waarbij Hoonhorsters elkaar voorlichten over het zuinig omgaan met energie en proberen zoveel mogelijk te besparen.

De wedstrijd wordt georganiseerd door een speciaal daarvoor in het leven geroepen werkgroep, die tijdens de kerstvakantie met veertien vrijwilligers langs de deuren zijn geweest om iedere Hoonhorster persoonlijk uit te leggen wat de bedoeling is en uit te nodigen om mee te doen. Die persoonlijke aanpak werkt, want met uitzondering van de plaatselijke bedrijven, doen vrijwel alle bewoners die daartoe in staat zijn mee.

“Het is bijzonder om te zien hoe enthousiast mensen hierover zijn. Er is maar een hele kleine groep die het niet echt iets interesseert. Vrijwel iedereen is op zijn of haar manier met het milieu bezig”, merkt werkgroeplid Hans Wijermars. “We hebben inmiddels bij iedereen de meterstand opgenomen en doen dat de komende Kerst opnieuw.

Mark Toonen ontwierp de website www.groenestrijd.nl die is gelanceerd, en waarop allerlei informatie is te vinden over energiebesparing en waarop mensen hun energieafrekening over 2010 moeten invullen en ook tussentijds hun stand kunnen invullen. Het uiteindelijke resultaat wordt gemeten door de energieafrekeningen van 2010 en 2011 van elkaar af te trekken. Op die manier wordt duidelijk wie relatief gezien het meest heeft bespaard.”

Om mensen warm te houden voor de wedstrijd, zullen er gedurende het jaar allerlei activiteiten op dit gebied georganiseerd worden. Op de foto tonen Hans Wijermars en Mark Toonen de geldprijzen die er te winnen zijn.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.