echtpaar marsman viert diamanten bruiloft

Vanochtend werden ze door hun kinderen verrast met een lekker ontbijt en vanmiddag vieren ze het jubileum samen met hun gezin, familie, buren en vrienden.

De Oudleusense Bertha Katgert en de uit Ankum afkomstige Willem Marsman ontmoetten elkaar eenenzestig jaar geleden op een bazaar in Pniel. Ze kenden elkaar al wel, maar daar, te midden van etenskraampjes, spelletjes en kerkvolk, sloeg de vonk opeens over. “In die tijd ging je als jongeren niet naar een café, dus zo’n bazaar was een mooie plek om mensen te ontmoeten”, vertelt Bertha. “Wat ik zo leuk vond aan mijn man? Tja, wat moet je daar nu op zeggen? Hij was donker en ik vond hem wel knap.”

Toen ze elkaar leerden kennen werkte Bertha op een boerderij en was Willem net terug uit Indië, waar hij anderhalf jaar zijn dienstplicht had vervuld. “Hij had daar mooie verhalen over, dat vond ik wel leuk. Gelukkig voor hem heeft hij daar niet echt iets naars meegemaakt. Hij was foerier en moest kleding uitdelen. Gevochten heeft hij nooit.”

Toen ze een jaar verkering hadden, stapten ze in het huwelijksbootje. Bertha was toen 21 en Willem 22 jaar. Jong en vol goede moed begonnen ze aan hun huwelijksleven. “We woonden op een boerderij net buiten Dalfsen en hadden koeien en varkens. Ik hielp volop mee op het bedrijf, want mijn man was veel de boer op. Die hielp zijn neef die varkenshandelaar was. In 1960 zijn we gestopt met het bedrijf. We moesten wel, want op de plek waar we woonden, zo’n beetje waar nu de visvijver bij de Wilhelminastraat ligt, zou nieuwbouw komen.” Ze besloten het boerenleven voorgoed vaarwel te zeggen. Willem kreeg een baan bij de gemeente en ze verhuisden naar de Vechtdijk.

In de loop der jaren groeide hun gezin langzaam maar zeker uit tot een hele familie. Ze kregen vijf kinderen, die op hun beurt ook weer kinderen en kleinkinderen kregen. “Volgende maand komt ons elfde achterkleinkind”, vertelt Bertha trots. “We zien de klein- en achterkleinkinderen niet zo heel vaak, maar ze komen wel eens een enkele keer aanwaaien en dat vinden wij heel leuk.”

Terugkijkend op de afgelopen zestig jaar, vindt Bertha de tijd ongelofelijk snel voorbij gegaan. “We hebben een mooi leven, rustig, met niet teveel ups en downs. Tot twee jaar geleden. Toen werd ik heel ernstig ziek, maar heb het gelukkig overleefd. Net toen ik weer beter was, brak mijn man zijn heup door een val op de fiets. We hebben daarom nu een halve dag per week een hulp. Maar verder doen we alles zelf, boodschappen, koken, wassen. En dat gaat goed. We redden ons best.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.