diep onderduiken en verfrist weer bovenkomen

Voor wie alles al heeft geprobeerd of geen zin heeft in jarenlange therapie, is de regressietherapeut misschien een goede optie.

Saxofoniste- en regressietherapeut Harmke Seinen verhuisde kortgeleden naar Ommen en opende daar aan de Prins Bernhardstraat haar eigen regressietherapiepraktijk. De combinatie musicus en therapeut lijkt in eerste instantie misschien wat tegenstrijdig, maar dat is het volgens Seinen niet.

“Bij muziek en regressietherapie speelt het gevoel een belangrijke rol. Dat betekent overigens niet dat ik muziektherapie geef. Die twee vakken houd ik goed gescheiden”, vertelt ze. “’s Ochtends werk in mijn praktijk, terwijl ik ’s middags en ’s avonds saxofoonlessen geef. Daarnaast speel ik ook bij saxofoonkwartet Hanumi.”

Dat ze beroepsmusicus wilde worden, wist Seinen al op jonge leeftijd. Ze begon op haar achtste met saxofoonlessen bij Soli Deo Gloria en daar bleek al snel dat ze talent had. “Toen ik een jaar of veertien was, wist ik dat ik naar het conservatorium wilde en ben niet lang daarna gestart met de vooropleiding. Dat deed ik terwijl ik in Havo 4 zat, een drukke tijd, maar ik was wel heel enthousiast”, vertelt ze. “Naast zelf muziek maken, vond ik lesgeven ook erg leuk en besloot die twee dingen te combineren. Dus geef ik les en speel in een kwartet.”

Maar ze wilde meer. Al tijdens haar studie merkte Seinen dat psychologie, filosofie en religie haar boeiden. Die interesse werd aangemoedigd door haar docenten, die haar allerlei literatuur op dit gebied aanraadden. “Ik was daar aanvankelijk vooral hobbymatig mee bezig, tot iemand me een keer vroeg of regressietherapie niet wat voor mij zou zijn. Ik ben me daar toen in gaan verdiepen en op mijn 23e met de opleiding begonnen. Het bleek een fantastisch vak, dat precies bij me past. Ik ben halverwege mijn studie al een praktijk begonnen en ben vorig jaar juli afgestudeerd en hoop mijn praktijk nu verder uit te kunnen bouwen.”

Volgens Seinen is regressietherapie een vorm van psychotherapie, waarbij je teruggaat naar het moment waarop een bepaald probleem is ontstaan. “Dat kan in je vroege jeugd zijn, maar dat hoeft niet altijd. Door middel van bepaalde technieken, help ik mijn cliënten om de bewuste gebeurtenis te herbeleven. Dan komen ze in een situatie waarin ze voelen en zien wat er destijds gebeurde.” De therapeut brengt haar cliënten daarvoor niet onder hypnose, maar wel in een soort lichte trance, die volgens haar te vergelijken is met een autoritje dat je dagelijks maakt en waarbij je soms op je oprit staat, zonder dat je er erg in had. “Door je bewust te zijn van wat er destijds gebeurde en het een betekenis te geven, los je vaak het grootste deel van het probleem op. Vaak zijn één of twee sessies al voldoende.”

Kijk voor meer informatie op www.regressietherapietwente.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.