Home / archiefcentraal / cda wint overijssel lijsttrekkersdebat

cda wint overijssel lijsttrekkersdebat

Een goed gevulde zaal wachtte met spanning op het debat tussen de lijsttrekkers. Partij voor de Dieren, 50PLUS partij en SP waren afwezig. Negen lijsttrekkers kruisten de degens over een 5-tal stellingen. Per stelling konden de circa 75 ondernemers/aanwezigen in de zaal zijn/ haar stem uitbrengen.Er werd gestemd op de partij die per stelling of onderwerp het meest ondernemersvriendelijk was.

Tijdens tussentijdse evaluaties zagen we enkele verschuivingen, maar in de overall uitslag kwam CDA toch als winnaar uit de bus. CDA heeft daarmee het Overijssels lijsttrekkersdebat van VNO-NCW Midden en MKB Midden gewonnen. Op de 2e en 3e plaats eindigden respectievelijk VVD en PVV.

Voorafgaand aan het debat kregen alle partijen de gelegenheid in 1 minuut uit te leggen wat zij voor de ondernemers willen gaan betekenen. Over het algemeen bleken ruimte voor ondernemen, duurzaamheid, goed ondernemersklimaat, minder regels en groene en sociale aanpak de speerpunten voor de lijsttrekkers. Met enkele focusverschillen, zoals inzetten op MKB en aanpakken en de focus op jongeren.

Levendig debat

Daarna volgde een levendig debat over diverse onderwerpen. Over de voorfinanciering, door de Provincie, van de A1 waren de meeste partijen het in grote lijnen wel eens. De een met wat meer randvoorwaarden dan de ander, maar dat door voorfinanciering de A1 versneld verbreed kan worden, staat vast. Volgens CDA moeten uit de gereserveerde Essent-gelden ook provinciale wegen gefinancierd worden. Zoals bijvoorbeeld de N35. De PVV daarentegen is van mening dat dit uit de lopende begroting gefinancierd moet worden en niet uit de Essent-gelden. De provincie moet niet voor bank gaan spelen, aldus de heer Edgar Mulder van de PVV.

CDA en VVD waren het eens over de stelling dat de Provincie een voortrekkersrol moet hebben in het sociaal-economisch beleid. De Provincie moet investeren en participeren in plaats van subsidiëren, aldus de partijen. Over het Landsdeel Oost konden de partijen het niet eens worden. De heer Yildirim van Solidara pleitte zelfs voor nog kleinere regio’s in plaats van een provincie en de heer Jan Westert van de ChristenUnie ziet wel iets in goede samenwerking met Gelderland, maar geen landsdeel Oost.

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.