windpark in dedemsvaart zuid zeer wenselijk

. De oproep is een reactie op het besluit van de Commissie Ruimte van de gemeente Ommen tot afwijzing van het verzoek van projectontwikkelaar Raedthuys om zes windturbines te plaatsen in de Driehoek. Op 27 januari volgt daarover besluitvorming in de gemeenteraad van Ommen.

Volgens Natuur en Milieu Overijssel is een windpark in Dedemsvaart-Zuid voor de gemeente Ommen een kans om haar energieambities te realiseren. ‘Door een landschappelijk ontwerp voor dit gebied te ontwikkelen en burgers de mogelijkheid te bieden om te participeren kan draagvlak voor een windpark vergroot worden,’ aldus Natuur en Milieu Overijssel.

“Als belangenbehartiger van natuur én milieu zijn wij een voorstander van een duurzame energievoorziening, daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor windenergie. Wij streven naar 80 MW aan windenergie in Overijssel. Uitgaande van windturbines met een vermogen van 2 tot 3 MW, gaat het in totaal om zo’n 25-40 windturbines. Voor Overijssel zouden wij het zeer wenselijk vinden dat op de locatie Dedemsvaart-zuid een windpark komt. Het is een open en vrij grootschalig landbouwgebied met een relatief lage bebouwingsdichtheid. Het gebied heeft geen bijzondere waarden voor vogels en/of natuur en het windaanbod is redelijk gunstig. “

“Vanuit onze zorg voor natuur en landschap, én voor het behoud van draagvlak voor windenergie bij de bevolking vinden wij een zorgvuldige afweging van de locatiekeuze van windturbines zeer belangrijk. Tijdens het proces van de Omgevingsvisie hebben de provinciale natuur en milieuorganisaties altijd gepleit voor de realisatie van twee grootschalige clusters van windturbines in de kansrijke zoekgebieden windenergie dat wil zeggen de locatie Ommen/Hardenberg en het gebied ten noorden van Zwolle.

De rest van het buitengebied in Overijssel kan dan worden gevrijwaard van windturbines. Ook uit onderzoek (Royal Haskoning 2003) blijkt dat de locatie Dedemsvaart-zuid, gelegen in de gemeenten Ommen en Hardenberg als meest geschikt naar voren komt voor een windpark. “

“De meningen over een windpark zijn zeer verdeeld. Sommige mensen vinden windturbines mooi, een teken van een schone energievoorziening en vooruitgang. Andere mensen zien de turbines juist als aantasting van het landschap. Het landschappelijk ontwerp van een windpark is zeer belangrijk voor de mate waarin een park als ‘passend’ in het landschap wordt ervaren. “

“Vanwege de beeldkwaliteit, hechten wij veel waarde aan een goed landschappelijk ontwerp voor het gehele gebied Dedemsvaart-zuid. Initiatieven voor windmolens dienen hier in te passen om zodoende verrommeling van het gebied te voorkomen. In veel gevallen blijkt bij omwonenden veel verzet te zijn tegen de komst van windmolens. Er zijn echter ook veel voorstanders, maar die laten in de meeste gevallen hun stem niet horen. Uit de praktijk blijkt dat actieve participatie van bewoners en lokale organisaties leidt tot vergroting van het draagvlak, doordat de rendementen van windenergie ten goede komen aan de regio,’ aldus Natuur en Milieu Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.