Home / archiefcentraal / vvd overijssel moeite met duurzaamheidsfonds

vvd overijssel moeite met duurzaamheidsfonds

Volgens Europese en Rijksdoelstellingen moet de uitstoot van CO2 in 2020 met minstens 20 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Om een steentje bij te dragen aan een snellere CO2 reductie (30 procent in 2017 in plaats van 20 procent in 2020), stelt Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten voor een Duurzaam Energiefonds in het leven te roepen met een omvang van maar liefst 250 miljoen euro. Dit voorstel werd door de VVD Statenfractie met gemengde gevoelens ontvangen.

In een tijd van bezuinigingen, allerlei Rijkskortingen en met de provinciale verkiezingen in het verschiet, vindt de VVD fractie een bedrag van deze omvang niet alleen aan de zeer hoge kant, maar is het voorstel volgens hen ook in strijd met het deelnemingenbeleid. “Elke nieuwe deelneming wordt volgens die spelregels voorgelegd aan Provinciale Staten, daarna volgt besluitvorming per concrete deelneming.

“Dit statenvoorstel is hiermee in strijd”, aldus Statenlid Pieter Schipper. “Het had moeten verwijzen naar het deelnemingenbeleid en aanvullend op de daarin omschreven inhoudelijke en financiële kaders geconcretiseerd moeten worden. In dit voorstel van Gedeputeerde Staten, worden de Provinciale Staten voor investeringen onder 20 miljoen euro buiten spel gezet, terwijl het deelnemingenbeleid die ondergrens niet kent.

Bovendien horen grote investeringen altijd afgewogen te worden tegen andere investeringen, bijvoorbeeld op gebieden van cultuur, economie en mobiliteit. Dat gebeurt nu niet. Financieel technisch lijkt het ons verstandig om het voorstel eerst in lijn te brengen met het gebruikelijke deelnemingenbeleid. alvorens het te behandelen, want het gaat hier niet over een kleinigheid.” Nog afgezien van de financiële consequenties, vindt de VVD fractie het voorstel wel erg enthousiast. “Natuurlijk moeten we ons met ons allen inzetten voor duurzaamheid en milieu, maar met dit voorstel gaan we ver over de doelstellingen van het Rijk en Europa heen. Dat lijkt ons overdreven en onverstandig.”

Lees ook

Aanvraag Corona Noodfonds indienen voor 15 februari 2021

Periode Noodfonds is verlengd tot en met 31 december 2020 DALFSEN – De coronacrisis treft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.