Home / archiefcentraal / vuurwerk verbieden een beetje naief

vuurwerk verbieden een beetje naief

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters gaat in zijn eerstvolgende vergadering praten over een vuurwerkverbod voor particulieren. De burgemeester van Schiedam komt met dat voorstel vanwege de enorme schade ieder jaar. Bushokjes opgeblazen, verkeersborden kapot, winkelruiten naar de mallemoeren… dat moest maar eens afgelopen zijn. We vroegen de politiek welk standpunt hun burgemeester in moet nemen.

PvdA Dalfsen

Johan Wiltvank : “Het gevaar van vuurwerk mag niet worden onderschat. De schade die door verkeerd gebruik van vuurwerk ontstaat, is vreselijk en moet zoveel als mogelijk worden voorkomen. Als we dat willen bereiken door het te verbieden, dan moeten we ook een aantal andere dingen nog eens onder de loep nemen. Het verkeer eist in ons land (maar ook daarbuiten) veruit de meeste slachtoffers. Ook de materiële schade die daarbij ontstaat, is enorm. Daarbij speelt alcohol ook nog eens een grote rol. Het verkeer gaan we denk ik niet verbieden, ook niet het verkeer voor ‘de fun’.

Vuurwerk is een traditionele aangelegenheid. De schade die ontstaat, is meestal het gevolg van experimenteren of is het gevolg van een combinatie van vuurwerk en vuurwater. Ook hier dus weer: alcohol. Het vuurwerk verbieden is volgens mij het paard achter de wagen spannen. Het wordt dan illegaal en daarmee is elke controle op de kwaliteit van het vuurwerk weg. Het zal toch gebruikt blijven worden want, al is het illegaal, er zullen grote groepen blijven die de traditie willen blijven voortzetten. Illegaliteit maakt het voor die groepen alleen maar aantrekkelijker.

De gedachte dat je het kan verbieden is naar mijn mening niet alleen naïef, maar getuigt ook van eenzelfde miskenning van de werkelijkheid als bij het verbieden van de productie van wiet het geval is (zie een vorige keer). Je kan het wel verbieden maar daarmee is het nog niet weg. Je moet het dus reguleren (de kwaliteit bewaken, de verkoop aan voorwaarden onderhevig maken en de invoer van illegaal vuurwerk bestrijden) en daarnaast blijven voorlichten aan de jeugd.

SP Raalte

Harry van Kampen: “Zo nodig zorgen wij in de raad voor vuurwerk. Bij voorkeur na goed overleg in brede kring. Vuurwerk met als doel het beter te krijgen in de gemeente Raalte.” Ook als het gaat om vuurwerk rond oud en nieuw wil de SP niets verbieden, maar wel waarschuwen: “Het vuurwerk van oud en nieuw is weliswaar soms fraai en maakt een hoop lawaai. Als de mensen die er mee omgaan het drankgebruik onder controle hebben zou het kunnen bijdragen aan de feestvreugde. Ook zijn er mensen die illegaal vuurwerk kopen en flink in de olie die spullen staan af te steken. Wat die laatste lieden doen, raden wij sterk af. Daar gebeuren te veel ongelukken mee.” Wat de SP betreft mag de gemeente het vuurwerk wel deels overnemen: “Het mooiste vuurwerk laat een gemeente selectief afsteken door vaklui, dat laatste is het minst risicovol.”

Van Kampen heeft ook een internationaal advies: “ Verbieden moeten we het vuurwerk in Afghanistan, want daar vallen onnodig veel burger slachtoffers.”

D66 Deventer

Patrick Sonneveldt: “Het verbieden van vuurwerk voor particulieren is een typisch onderwerp binnen het huidige politieke klimaat. Natuurlijk, als je vuurwerk verbiedt, zal het aantal ongelukken afnemen. Maar je moet je afvragen of je alles in het leven wilt laten regelen door angst en steeds meer wetten en regels.

D66 vindt dat mensen in eerste instantie altijd een eigen verantwoordelijkheid hebben. Een groot deel van de Nederlandse bevolking beleeft veel plezier aan vuurwerk, niet alleen om naar te kijken maar ook om af te steken. Legaal vuurwerk wordt goed gecontroleerd en bij verantwoord gebruik onschadelijk. Onze boodschap is: geef ook particulieren de vrijheid om vuurwerk af te steken en blijf vooral streng controleren op de verkoop van illegaal vuurwerk.”

Gemeentebelangen Olst-Wijhe

Jan Brinks: “Particulier vuurwerk moet niet worden verboden, er dient plaats te blijven voor tradities. Om de schade te verminderen zouden wel beperkingen opgelegd kunnen worden aan het gebied waarin het toegestaan is om vuurwerk af te steken. Er zou ook een regel kunnen komen dat je bijvoorbeeld minimaal twee meter van objecten als lantaarnpalen, bushokjes en gebouwen moet afblijven. Dit dient dan in de voorlichting te worden meegenomen. Die voorlichting is nu voornamelijk nog gericht op te vroeg knallen en lichamelijke verwondingen. Bovendien moet de schade verhaald worden op de veroorzaker, die daarnaast ook forse een boete opgelegd krijgt, vergelijkbaar met boetes voor vandalisme.

Lees ook

Inloopuurtje ChristenUnie Ommen

OMMEN – Voor de fractie van de ChristenUnie Ommen is het weer mogelijk om inloopuurtjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.