Home / archiefcentraal / vuurblokken van soepenberg zorgen voor sfeer

vuurblokken van soepenberg zorgen voor sfeer

Zoals zo vaak bij een lumineus idee, is het principe simpel. Men neme een stuk boomstam en maakt hierin kruislings een aantal inkepingen. Giet de inkepingen vervolgens vol met lampolie en aansteken maar. Dankzij de combinatie van een speciale zaagtechniek en de lampolie, branden de blokken van binnenuit egaal en gecontroleerd op.

“Via overlevering hoorde ik dat de koeienjongens en later de ontginningsarbeiders deze blokken in de winter gebruikten om even lekker warm te worden als ze door en door verkleumd waren en er koffie of soep op te verwarmen”, vertelt Herman Soepenberg. “In de zomer werden de blokken juist gebruikt tegen de muggen.

Ik vond het een mooi verhaal en probeerde het vorig voorjaar eens uit. Het werkte perfect en is ook nog eens heel sfeervol. Toen ze er bij de Groene Marke over hoorden, raakten ze al snel geïnteresseerd. Inmiddels worden er wekelijks een aantal verkocht bij de boerderijwinkel en op de Vechtdalhoeve van de familie Jansen.

Het vuurblok blijkt zowel in de zomer als in de winter populair te zijn. Ik hoor dat het vooral veel cadeau wordt gedaan aan mannen, want het is weer eens iets anders dan een stropdas of een flesje wijn.”

Soepenberg is regelmatig te vinden op zijn erf in Arriën, waar hij ijverig in de weer is met zijn kettingzaag met speciaal geslepen ketting. “De vuurblokken zijn gemaakt van naaldhout, met name de grove den (Pinus Sylvestris), douglas (Pseudotsuga menziesii) of fijnspar (Picea abies). Het hoge gehalte aan hars maakt dat deze houtsoorten hier zeer geschikt voor zijn.

Hierdoor is het zelfs mogelijk om een blok te zagen uit een vers gevelde stam, zoals de meeste bosarbeiders uit ervaring zullen weten”, vertelt hij enthousiast. ” Ik zaag met de nerf van het hout mee, in plaats van haaks erop, zoals je normaal zou doen. Het geheim van de smid zit in de speciale manier waarop het laatste stuk gezaagd wordt en er voor zorgt dat de vloeibare paraffine (die gebruikt wordt om het blok te laten ontbranden) in het blok blijft.”

Soepenberg maakt gebruik van hout dat achtergebleven is bij commerciële houtwinning, dunning van houtopstanden, omgevallen bomen of bomen die weggehaald moeten worden om veiligheidsredenen. “Er worden dus geen bomen speciaal voor de blokken omgezaagd.

Alle onderdelen van een vuurblok zijn van natuurlijke materialen gemaakt, zodat het milieu niet onnodig belast wordt en de footprint van het vuurblok dus klein blijft.” Hij lacht. “Houtverbranding is overigens per definitie CO2 neutraal, omdat de bomen tijdens hun leven meer CO2 hebben opgenomen, dan tijdens de verbranding van hout wordt afgestoten.” Meer weten? www.vuurblok.nl.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.