Home / archiefcentraal / vechtdal salland mooie gemeentenamen

vechtdal salland mooie gemeentenamen

Ommen gaat fuseren met Hardenberg. Sorry, Ommen gaat op alle ambtelijke terreinen samenwerken. Dat komt wel secuur, want het ligt heel gevoelig. Op alle ambtelijke terreinen samenwerken is feitelijk hetzelfde als fuseren, maar voor het gevoel blijven de gemeenten afzonderlijk bestaan.

Het ligt gevoelig, dat fuseren, want we willen het gevoel hebben baas te zijn in ons eigen gebiedje. Dat geldt lokaal, landelijk en internationaal. In Afrika is er zo veel oorlog omdat daar de grenzen ooit zo ongelukkig getrokken zijn. Geen natuurlijke lijnen als een rivier of een berg met van oudsher aan de ene kant andere gewoonten dan aan de andere kant. Nee, kolonialisten (het Westen) vonden dat de inheemse bevolking sowieso niets te zeggen had, dus volstonden rechte lijnen als grens zodat de ene dictator wist waar de andere dictator de baas was. In de Verenigde Staten gaat het wél goed met rechte lijnen als grens, omdat dat daar de inheemse bevolking weggeblazen is en de nieuwe bewoners geen last hadden van historische gevoelens.

In Europa heeft Joegoslavië bewezen dat landsgrenzen niet aan een bestuurstafel gemaakt worden en België gaat dat binnenkort ook aantonen. Nog dichterbij lijkt Heino nooit onderdeel van Raalte te worden.

We hebben echter de indruk dat Nieuwleusen wel degelijk Dalfsen is geworden en Olst-Wijhe lijkt ook geen last te hebben van de fusie. Komt dat door de omvang? Olst-Wijhe-Heino was misschien ook wel een mooie gemeente geworden, of Heino-Dalfsen-Nieuwleusen, met drie gelijke krachten.

Maar Olst-Wijhe is nog te klein. Het is daar niet de gemeente, maar woningstichting SallandWonen die de macht uit maakt. De centrumreconstructie van Olst, de cultuurhuizen, ze zijn van de woningbouwstichting. Leefbaarheid in een dorp is voor huurders belangrijk, zei directeur Ed Penninks van SallandWonen ooit als uitleg voor deze commerciële taken. Maar hij is niet democratische gekozen. Namens wie (en met wiens geld) ontwikkelt hij dan al die plannen?

Het is echter wel een mooi voorbeeld. Gemeenten willen niet fuseren omdat ze per gemeente bang zijn hun zeggenschap kwijt te raken. Maar tegelijk is zo’n kleine gemeente zijn zeggenschap kwijt. Aan een woningstichting die gemeentelijke taken overneemt. Aan de diensten van een ambtelijk apparaat van de buurgemeente (de hele sociale dienst van Olst-Wijhe zit in Deventer). En straks dus ook in Hardenberg en Ommen. Ambtenaren van twee gemeenten bereiden de beleidsstukken voor. De raadsleden per gemeente zeggen er ja en amen tegen. Want die raadsleden hebben niet eens de tijd om er inhoudelijk mee bezig te zijn, die varen blind op de ambtenarij, de vierde colonne.

We hebben het er al eens vaker ingegooid: hef gemeenten, provincies en waterschappen op. Maak van de gewesten een nieuwe – en enige – bestuurslaag onder het landsbestuur. Dat is een stuk goedkoper, je krijgt meer daadkracht en het ligt niet zo gevoelig. Want in een gewest wonen we nu ook allemaal al.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Lees ook

Lampie: Kennelhoest

Tjonge jonge jonge, wat een beroerde nacht had ik achter de rug. Geen oog dichtgedaan. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.