uitdaging wie wil er veertigduizend euro uitgeven

De raad van ommen daagt u uit: Wie wil er veertigduizend euro weggeven?

Toen raadsleden Frans van der Moren (CU), Annelies Bakelaar (CDA) en oud-PvdA-raadslid Cees Hofstee over de Millenniumdoelstellingen hoorden, voelden ze zich hierdoor direct aangesproken en bijna verplicht om er op in te springen. “In 2000 hebben leiders van de VN afgesproken om voor 2015 de grootste wereldproblemen, zoals honger, armoede, verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en schoon water aan te pakken”, vertelt Frans van der Mooren. “Een goed streven maar erg abstract. Regeringsleiders hebben dit terugvertaald naar hun eigen landen. Vervolgens hebben gemeenten het voortouw genomen om elkaar en anderen enthousiast te maken om het daadwerkelijk aan te pakken.”

De drie raadsleden besloten een werkgroep te vormen en hebben het voor elkaar gekregen dat er een pot met veertigduizend euro beschikbaar wordt gesteld, die uitgedeeld mag worden aan doelen en projecten die voldoen aan de millenniumdoelen (zie lijst onder artikel). Om de bevolking bewust te maken van-, en te betrekken bij deze millenniumdoelstellingen, wil de raad een stichting in het leven roepen die het geld mag verdelen. “Wij willen de startmotor te zijn voor het project, maar nemen zelf geen deel aan de stichting. We hopen dat de Ommer gemeenschap gezamenlijk haar schouders eronder wil zetten. De op te richten stichting begint met een startkapitaal, maar moet daarnaast sponsoren zoeken om hulp te kunnen genereren ergens op een plek in de wereld waar dit hard nodig is”, zegt Cees Hofstee.

Tijdens een lange periode van voorbereiding, zat de werkgroep regelmatig rond de tafel met Oicocredit, de Wereldwinkel, Unicef, Vluchtelingenwerk, Rabobank en Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek. Annelies Bakelaar en Cees Hofstee zijn deze zomer zelfs meegeweest met een studiereis van de Rabobank, waarbij afgevaardigden uit onder andere het onderwijs, zorg en landbouw ter plekke de projecten van de Rabobank in de regio Masaka in Oeganda konden bekijken. “Dat was geen plezierreisje, maar keihard werken”, vindt Annelies Bakelaar. “Het was wel een ongelofelijke ervaring. We hebben daar met eigen ogen gezien dat een klein beetje hulp in de vorm van een microkrediet grote gevolgen kan hebben. Zoals het er nu naar uitziet wordt Masaka zelfs de zustergemeente van Ommen, maar dat staat los van de Millenniumstichting.”

De Millenniumstichting mag de pot met geld naar eigen inzicht uitgeven en moet zorgen dat er allerlei initiatieven worden ontplooid. “Als ze de projecten in Masaka interessant genoeg vinden, mag het daaraan worden uitgegeven, maar ze kunnen ook kiezen voor andere projecten”, zegt Bakelaar. “Alles mag, als het maar te maken heeft met één van de doelen èn mensen met elkaar verbindt. Projecten als de Wereldwinkel of de Oekraïnestichting zijn daarvan goede voorbeelden. Maar ik kan me ook voorstellen dat er een spaarproject wordt opgezet op basisscholen, waarbij de leerlingen acht jaar lang wekelijks sparen voor hun toekomstige studie. Aan het einde van groep acht wordt de totale opbrengst verdeeld en gaat de helft naar bijvoorbeeld kinderen in Oeganda, zodat zij daarvan hun schoolgeld kunnen betalen. Dat is een beetje het principe. Dat je dingen bedenkt waarbij je samen iets doet voor mensen die het slechter hebben dan wij.”

Millenniumstichting

Het is de bedoeling dat de stichting op 1 maart van dit jaar officieel wordt beschreven bij de notaris. Ommenaren die het leuk vinden om zich in te zetten voor een ander en deel willen nemen aan deze stichting kunnen zich voor 25 februari aanmelden via raadsgriffier René Tenkink (0529) 459251

DE MILLENIUMDOELEN OP EEN RIJTJE

1. In 2015 zijn extreme armoede en honger uitgebannen

2. In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school

3. In 2015 hebben alle mannen en vrouwen dezelfde rechten

4. In 2015 is de kindersterfte sterk afgenomen

5. In 2015 sterven er minder vrouwen door zwangerschap

6. In 2015 is de verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt

7. In 2015 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu

8. In 2015 is er meer eerlijke handen, schuldenverlichting en hulp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.