Home / archiefcentraal / spetterend gospelfestival in dalfsen

spetterend gospelfestival in dalfsen

In de jaren tachtig stond Dalfsen bekend om haar grootscheepse gospelfestivals die in De Bron werden gehouden. Vanaf het moment dat het conferentieoord veranderde in Mooi Rivier, was het gedaan met het geestelijke lied aldaar. Oud Leusenaar Jan Schoonhoven wil die traditie echter in ere herstellen en organiseert daarom een spetterend gospelfestival dat op 23 april in De Trefkoele wordt gehouden.

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij defensie als militair dirigent, liet Schoonhoven zich omscholen en werkt tegenwoordig vier dagen per week als docent muziek in het onderwijs. De vijfde dag besteedt hij aan zijn eigen bedrijf Mastermind4you, waarmee hij allerlei zaken in de muziek onderneemt. Zo organiseerde hij het Nederlandse Artiesten Gala, een Rock & Bluesfestival en verleende zijn medewerking aan de Pompdagen in Heino en het Oranjefeest in Oudleusen. Ook was hij de grondlegger van de Ommer Music Happening. Kortom, zijn leven staat in het teken van de muziek.

Toch had hij het gevoel dat hij nog niet helemaal op de goede weg zat. “Alle dingen die ik tot nu toe heb gedaan zijn leuk, maar voelen niet echt goed”, vertelt Schoonhoven. “Ik wilde meer, iets anders. Na een brainstormsessie met mijn vrouw en zoon, kwamen we op het idee een gospelfestival te houden, omdat er in deze regio eigenlijk maar weinig gebeurt op dit gebied.” Hij plaatste de oproep ‘Vechtgospelfestival vraagt bands’ op een christelijke podiumsite en kreeg vrijwel direct reacties.

“Binnen veertien dagen zaten we helemaal volgeboekt met maar liefst tweeëntwintig bands. Sterker nog, we zitten zelfs al vol voor volgend jaar, terwijl de eerste editie nog plaats moet vinden”, vertelt hij. “We waren aanvankelijk van plan om vanaf één uur ‘s middags te beginnen, maar we starten nu al om half tien in de ochtend. We hebben twee hallen in de Trefkoele gehuurd. In de eerste hal treden vooral gospelkoren op, variërend van dertien tot zestig man en de tweede hal is bestemd voor de rockbands.”

Volgens Schoonhoven ligt, wat de koren betreft, de meerwaarde van het festival in het wedstrijdelement. “Fanfareorkesten hebben allerlei concoursen en worden daar beoordeeld door een echte jury. Maar als een gospelkoor uit de kerk komt, hebben ze leuk gezongen en dat is het. Daarom heb ik voor beide zalen een juryteam opgesteld, met daarin bekende namen als Daan Hartgers (radioverslaggever voor de EO), Maarten van der Worp, Eduard Vorsterman van Oijen (voormalig zanger bij The Burning Candles), singer-songwriter Frank van Essen en dirigent Harm Jan Klekamp”, vertelt hij. “Het concours wordt om zes uur ‘s avonds afgesloten met een prijsuitreiking door onze nieuwe burgemeester Han Noten.

‘s Avonds wordt het programma vervolgd met optredens van gerenommeerde gospelartiesten zoals New Day, Dance4Him, Gerald Troost en niemand minder dan Rend Collective Experiment uit Ierland.” Volgens Schoonhoven wordt het festival een weergaloos feest, met voor elk wat wils. “We hebben een Kinderplein met theater Operation Rescue en een markt met kraampjes van allerlei bedrijven, stichtingen en organisaties. Ook willen we de Vechtgospel Bussinessclub oprichten met een warm buffet. Hier kunnen bedrijven samen met hun klanten een tafel ‘kopen’. We merken dat hieraan echt behoefte is bij het bedrijfsleven in het Vechtdal, want er hebben zich inmiddels spontaan een heleboel bedrijven als sponsor aangemeld. Daar zijn we heel blij mee, want dat hebben we wel nodig”, zegt hij. “We hoeven er echt niet aan te verdienen, maar het zou wel mooi zijn als het festival kostendekkend is. Met het geld dat we er eventueel aan zullen verdienen, kunnen we dan volgend jaar nog grootser uitpakken.”

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.