Home / archiefcentraal / pvda ommen blijft een zelfstandige gemeente

pvda ommen blijft een zelfstandige gemeente

Ingezonden reactie

Gerrit de Jonge, Pvda

Net als in veel huizen is in huize de Jonge na de publicaties uitgebreid gesproken over dit onderwerp. Volgens mijn vrouw heeft u precies het zelfde gedaan als wat ik een jaar geleden heb gedaan, namelijk ik mocht een halfje wit gaan kopen en kwam met een televisie van 107 cm thuis.

Laat ik mijn betoog starten met de woorden: “Ommen blijft een zelfstandige gemeente”!!!

Net als bij de ambtenaren, veel inwoners van Ommen heeft het college de PvdA fractie verast door via de media te communiceren over een vergaande samenwerking met de gemeente Hardenberg. Opvallend was in die communicatie het optreden van de aftredend burgemeester van Hardenberg. Toen ik las dat deze burgemeester van Hardenberg tussen neus en lippen door de commissaris van de koningin maar even had geïnformeerd, viel ik van mijn stoel. Er kwamen gedachten bij mij op over het hanteren van dubbele agenda’s, word er snel een samengaan van twee gemeenten bekokstooft. Ik mag toch hopen van niet.

Ik wil een stapje terug doen in de tijd en het gelopen proces over dit onderwerp even doornemen.

Op 6 oktober wordt de commissie bestuur de notitie de krachten bundelen gepresenteerd.

De PvdA fractie heeft daar aangegeven op onderdelen voor samenwerking met andere gemeente te zijn, maar dat daarbij gekeken moet worden naar waar Ommen kracht en kennis zelf in huis heeft en waar niet.

Op 21 oktober stond bij agendapunt 10 de vaststelling samenwerkingstrategie op de agenda. De PvdA fractie heeft toen aangegeven dat dit stuk in hun optiek een goed basis document was, waar het college verder mee aan de slag kon.

Na kritische opmerkingen van met name het CDA op het stuk, wordt na de schorsing besloten om het stuk aan te houden tot februari 2011 en krijgt u de opdracht van de raad om binnen de door de raad aangeven kaders een verbeterde versie te presenteren.

Één van de kaders was het stuk als groeidocument te gebruiken en niet te grote stappen te maken. Voorzitter het lijkt er op dat u niets met deze afspraak heeft gedaan. Het college is als een hazewindhond voor de hazen gaan lopen ipv er achter en dan is de kans groot dat je in je staart wordt gebeten.

Tot slot even kort naar de inhoud.

Op kleinschalige schaal op ambtelijk nivo samenwerken past bij datgene wat de PvdA Ommen aan de burgers van Ommen belooft heeft en in zijn verkiezingprogramma heeft opgenomen. Krachten bundelen en kostenbesparend werken moet daarbij het credo zijn.

Daarbij hoort een goed overleg met de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie.

Één van de voorwaarden is dat Ommen zelfstandig blijft en dat Ommen zijn eigen regiefunctie behoudt. U zou daarvoor in dit huis ambtenaren als regisseur kunnen aanstellen.

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.