Home / archiefcentraal / puberruil in de veehouderij

puberruil in de veehouderij

Met deze unieke stage vindt er een kruisbestuiving plaats van kennis, vaardigheden en kwaliteiten. Studenten, praktijkbegeleiders en ouders coachen elkaar en geven elkaar feedback over persoonlijke eigenschappen, de bedrijfsvoering, bedrijfsontwikkeling en mogelijke bedrijfsopvolging.

Op het stagebedrijf neemt de leerling de rol aan van beoogd opvolger. Als hij/zij hier opvolger was of zou worden, wat spreekt hem/haar dan aan op het stagebedrijf. Wat zou hij/zij veranderen en waarom? Vragen die ook aan de orde komen zijn: welke persoonlijke eigenschappen moet je hebben om dit bedrijf samen te kunnen runnen? Welke eigenschappen vullen elkaar aan en welke juist niet. Wat zijn de sterke punten en wat zijn de zwakke punten. Waar zitten de valkuilen.

De Groene Welle is van mening dat studenten niet alleen ondernemer worden door het verwerven van kennis en het aanleren van vaardigheden. Ook het ontwikkelen van persoonlijke eigenschappen is erg belangrijk. Daarom wordt er tijdens Young Farmers Exchange ook aandacht besteed aan het zichtbaar maken van persoonlijke eigenschappen. Met opdrachten worden studenten gedwongen na te denken over hun sterke en minder sterke eigenschappen. Hier door ontwikkelen studenten een beter zelfreflecterend vermogen. Daarnaast maakt zelfkennis het maken van stappen in de eigen ontwikkeling en het maken van keuzes voor de eigen toekomst gemakkelijker.

De basis om de opdrachten te maken is een ondernemerstest. Deze test wordt gemaakt door de leerlingen, praktijkbegeleiders en ouders. Het ondernemersprofiel dat we voorafgaand aan de stage bespreken geeft hun enig inzicht in wie ze zijn. De wisselwerking tussen de leerling, de praktijkbegeleider en de ouders is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke eigenschappen van elke deelnemer.

Het project Young Farmers Exchange maakt onderdeel uit van het leertraject ‘Animal Business’. In dit leertraject wordt naast het verwerven van vaktechnische kennis veel aandacht besteed aan het ontwikkelen en aanleren van ondernemerskwaliteiten en -vaardigheden. Het traject speelt een belangrijke rol in het laatste jaar van de 4-jarige mbo-opleiding Veehouderij van De Groene Welle in Zwolle. Voor De Groene Welle is het project Young Farmers Exchange een pilot waarmee de onderwijsinstelling in de toekomst studenten nog beter wil begeleiden op weg naar succesvol ondernemerschap.

Open dag

Iedereen die kennis wil maken met de ondernemende opleidingen Veehouderij is van harte welkom op de Open dag van 4 en 5 februari a.s. Op de vestigingen in Zwolle en Hardenberg kunnen belangstellenden kennis maken met de school, de docenten en manier van lesgeven. Er wordt voorlichting gegeven over het alle mbo-opleidingen. Met demonstraties, films en presentaties laat De Groene Welle zien dat ze opleidt tot ondernemende, creatieve en moderne vakmensen met een succesvolle carrière in de groene sector.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.