platteland wordt een tweede slochteren

Commentaar – Er komt een ‘hub’ voor ‘groen gas’ in Olst-Wijhe en vandaar wordt Deventer van energie voorzien. Provincie, gemeente Olst-Wijhe, Enexis, ROVA en Saxion Hogescholen werken daar aan mee. Is het de oplossing voor de dreigende energieschaarste? Het is in elk geval nieuwe handel voor het platteland. Ons platteland als het nieuwe Slochteren.

We proberen het verhaal iets te verhelderen.

Feitelijk is ons aardgas niet meer dan gas dat niet kon ontsnappen na rotting van bomen en planten. Dat was een miljoenen jaren durend proces en we maken het nu sneller op dan dat het gemaakt kan worden. Om te voorkomen dat we zonder zitten, proberen we andere soorten energie op te wekken. Uit wind en zon bijvoorbeeld. En om ons zelf wat tijd te geven te vinden wat we zoeken moeten we tegelijk wat zuinig zijn met energie.

Biogas is als het gas uit Slochteren. Je creëert een rottingsproces en gebruikt het gas dat daarbij vrij komt als brandstof. Eigenlijk heel simpel. Dat dat gas lekker brandt, wisten we al, want het is methaangas, gas dat vrij komt als je een scheet laat. We kennen allemaal het verhaal – broodje aap of niet – van de boerderij die af fikt omdat de veearts wilde laten zien dat een koeienscheet brandbaar is. Hij hield er een aansteker achter en de steekvlam deed de rest. Dát gas, dat wordt nu opgevangen en hergebruikt.

Niet helemaal dát gas, maar wel volgens hetzelfde principe. Je gooit wat koeienstront in de bak, doet er wat bermmaaisel bij, roert het bij tijd en wijle en klaar is Kees. Dat is wat een biovergister doet. Mooier kan het niet. Want je gebruikt eigenlijk alleen maar spul dat we nu nog als afval zien. Afval wordt ineens bruikbaar. En de boer heeft er een nieuwe handel bij: gasleverancier.

Om die handel lucratief te maken is een makkelijke afzet van je product wel handig. Dus moeten er wat leidinkjes naar een verzamelpunt gegraven worden, komt er op dat verzamelpunt een centrale opvang, heeft de afzetmarkt zijn opslagplaats en de afnemer gegarandeerde aanvoer. Het methaangas kan feitelijk zo op de leidingen van het aardgas, want het is in principe hetzelfde spul, maar Nederland en de NAM hebben een contract waardoor dat verboden wordt. Dat is wel weer jammer.

Methaangas zelf is niet zo goed voor het milieu. Maar als je het verbrandt bij het eten koken of voor de verwarming van je bedrijfshal, is de enige schade dat je zuurstof verandert in CO2. Bij gas van Slochteren gebeurt dat ook. Toen dat gas miljoenen jaren terug nog boom was zette het CO2 om in zuurstof. Nú zetten we die zuurstof weer om om CO2. Bij methaangas zit er geen miljoenen jaren tussen, maar misschien een week, of een paar maanden. Dat betekent dat de kringloop op dit moment rondgemaakt wordt en dat we er met wat meer bos goed op kunnen sturen. Want bos zet die CO2 gewoon weer om in zuurstof.

Kunnen we dus nu gewoon weer lekker onzorgvuldig met ons energie omgaan? Wel als we de halve wereld volbouwen met bomen om CO2 weer om te zetten in zuurstof en wel als we met de helt van het aantal mensen verder leven op de wereld (want die doen hetzelfde als methaangas: CO2 maken uit zuurstof). Dus nee, dat kan niet. We moeten nog steeds minderen, ook om te voorkomen dat de aarde een grote afvalberg wordt. En tegelijk aansturen op wind- en zonne-energie. Want daar krijg je bij gebruik geen CO2 van.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.