nieuwe baas voor leidsters peuterspeelzalen in ommen

Een ingewikkelde wet- en regelgeving, professionalisering, verminderende subsidies en personele zaken: er komt steeds meer kijken bij het runnen van een peuterspeelzaal. Wanneer je daar in je dagelijkse leven niet of nauwelijks iets mee te maken hebt, is het bestuurswerk een zware kluif. Tijdens het uitwerken van een gezamenlijk strategisch beleid, kozen de besturen van Peuterleut, De Babbelberg, Minibrordus en ’t Vinkenest er dan ook voor om samen te gaan werken met een kinderopvangorganisatie, in de hoop op die manier een professionaliteitslag te kunnen maken en de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen.

Een gang naar Landstede Kinderopvang liep op niets uit. “We werden alleraardigst ontvangen en we hebben leuke en open gesprekken gehad, maar Landstede is gewoon niet geïnteresseerd in individuele peuterspeelzalen”, vertelt Marjan van Lunteren, voorzitter van de Babbelberg. “Korte tijd later kwamen we via onze coördinator Simone Pol in aanraking met De Speelwerkgroep uit Meppel, een ideële stichting zonder winstoogmerk, waarbij het één van hun kernpunten is dat de kleine kernen peuterzalen blijven houden. Dat sprak ons wel aan.”

Local voor locals

Al in de eerste contacten tussen Speelwerkdirecteur Walter Hardenberg en de werkgroep van de peuterzalen klikte het tussen de partijen en sinds 1 januari is de samenwerking een feit. Maar anders dat op bestuurlijk niveau, zullen de ouders en hun kinderen voorlopig niets merken van de veranderingen.

“Het eerste jaar besteden we vooral aan het integreren van de peuterzalen in Ommen in Stichting Speelpeuter, waarbij het ons streven is dat minimaal dezelfde kwaliteit blijft bestaan”, zegt Walter Hardenberg. “Het eerste jaar is het belangrijk om de medewerkers, vrijwilligers en oudercommissie te overtuigen dat de overname een goed besluit is geweest. We geven daarom regelmatig voorlichtingsavonden en huldigen het principe dat peuterzalen iets hebben van ‘local voor locals’, een plaatselijke voorziening voor de plaatselijke bevolking. Al hangen we dan misschien onder de paraplu van

De Speelwerkgroep, iedere peuterzaal moet haar lokale en vertrouwde karakter behouden. “Het is de bedoeling dat de bestaande besturen worden opgeheven en daarvoor in de plaats oudercommissies worden gevormd, waarvan er één afgevaardigde zitting heeft in de centrale cliëntenraad.”

Kindercentra

Voor de directeur van Speelwerk is het overnemen van een peuterzaal een kunstje dat hij inmiddels goed kent, want Speelwerk heeft in de loop der tijd 32 zalen overgenomen in Friesland, Drenthe en nu ook in Overijssel. “De Speelwerkgroep rust op vier poten: kinderopvang, buitenschoolse opvang (BSO), gastouderbureau en peuterspeelzalen. Wij verwachten dat die vier takken in de toekomst overal geïntegreerd worden in een kindercentra, waar kinderen vanaf hun prille jeugd worden opgevangen, waar ze kunnen spelen met leeftijdsgenootjes. Die kindercentra moeten verschijnen in ieder dorp of kern, zodat kinderen altijd dichtbij huis en in hun eigen omgeving opgevangen kunnen worden”, vindt hij.

Juist vanwege die combinatie opvang en speelzalen, kunnen deze centra volgens Hardenberg financieel uit. Peuterzalen draaien bij de gratie van subsidies en ouderbijdragen en hebben jaarlijks te maken met flinke tekorten. Wij vinden wel dat onze peuterzalen zelfvoorzienend moeten zijn, maar raken niet meteen in paniek door rode cijfers omdat we ook andere inkomsten hebben.”

Bezuinigingen

Over de aangekondigde bezuinigingen maakt de directeur zich geen al te grote zorgen. “In vergelijking met de omliggende gemeenten bezuinigt Ommen al jarenlang fors op de peuterzalen. Waar elders de speelzalen draaien op 60 procent subsidie en 40 procent aan ouderbijdrages, is dat hier precies andersom. Ouders betalen al jarenlang 20 procent teveel. Dan kun je wel denken dat daar gemakkelijk nóg eens een keer 5 procent extra op kan bezuinigen, maar dat is natuurlijk niet reëel. Daarmee creëer je een nóg schevere verhouding. Daar moeten we dus nog maar eens goed over praten.”

Zijn persoonlijke missie ligt in het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. “Wanneer een kind op 4-jarige leeftijd met een grote achterstand begint aan de basisschool, valt er vaak niets meer te redden, want uit ervaring en onderzoek is gebleken dat die achterstand vrijwel niet meer in te halen is. Maar als een kind van twee al de nodige ondersteuning krijgt, heeft het een eerlijke kans als het straks op de basisschool komt.”

Opgelucht

De vier peuterspeelzaalbesturen zijn heel blij met deze overname. “Ik ben vooral blij dat de toekomst van peuterzalen in de kleine kernen verzekerd is. Dat geeft een gerust gevoel” aldus Maike Boerhof (Minibrordus). “Voor de leidsters is het ook leuk om er heel veel collega’s en doorgroeimogelijkheden erbij te krijgen”, vindt Marjan van Lunteren (de Babbelberg). “Als vrijwilligersbestuur waren wij de werkgever van onze leidsters. Die verhouding klopte niet. Het was voor ons daarom best moeilijk om een professionaliseringsslag te maken. Alleen al daarom is het een hele goede zaak”, vult Ilonka Mulder (Peuterleut) aan.

Ook penningmeester Peter Stokvisch (Peuterleut) slaakt een zucht van verlichting. “Aan het einde van ieder jaar kwamen we vaak heel krap te zitten, maar de lonen moesten wel betaald worden. Dat was echt heftig. Je bent als bestuurder wel hoofdelijk aansprakelijk dus die verantwoording woog enorm zwaar. Die overname is een pak mijn hart.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.