Home / archiefcentraal / hondenbezitters dalfsen worden zelf aangelijnd

hondenbezitters dalfsen worden zelf aangelijnd

In Dalfsen gaan hondenbezitters en Plaatselijk Belangen maandag een lesje onderhandelen met de politiek meemaken. De politiek wil strenge maatregelen voor hondenbezitters. Hondenbezitters willen dat niet. Benieuwd of het PVV-denken Dalfsen inmiddels ook bereikt heeft. Niks gedogen, wie niet horen wil moet maar voelen.

De PVV maakt uitzonderingen. Kamerlid Lucassen mag nog wel onaangelijnd in de brievenbus van de buurvrouw pissen. In Dalfsen mogen honden straks niet meer onaangelijnd in de bebouwde kom lopen. Of gaat het maandag net iets anders met onderhandelen?

Even samenvatten wat er aan de hand is. In Dalfsen willen hondenbezitters – de goeden even daargelaten – zich maar niet gedragen. Hondjes lopen los en gaan achter eendjes aan. Ze poepen daar waar je dat liever niet hebt. Op een gegeven moment was de maat vol, trok de gemeente een grens en zei: alle honden aangelijnd, altijd en overal, en als het baasje geen opruimdingetje voor hondenpoep bij zich heeft, krijgt ie een bekeuring. Punt uit.

Het is het nieuwe beleid van Nederland. Niet meer van dat slappe gehannes als met de verpakkingsindustrie, die zegt dat ze zelf wel zorgen voor minder verpakking. Komen ze toch niet na. Niks meer van goede afspraken met plasticproducenten, dat ze zelf wel voor inzamelen zorgen en dan een rapport vervalsen om het inzamelsucces te bewijzen. ‘We komen er samen wel uit’ geldt in dit land niet meer. Alleen Hero Brinkman komt er nog mee weg als hij met zijn alcoholprobleem een ober in elkaar slaat. Voor de rest staan we op zero tolerance.

En daar staat Actiegroep Beloon Brave Baasjes maandagavond voor het gemeentehuis met een zwijgend protest. Plaatselijk Belangen uit de verschillende Dalfser kernen – want het nieuwe beleid geldt in de hele gemeente – gaan er naast staan. Ze proberen wethouder Klaas Agricola over te halen wat minder streng te zijn in het beleid.

En daarmee heeft Agricola de eerste zet al binnen. ‘Minder streng’ betekent ook ‘best wel streng’. En de PB’s schrijven ook dat het ze met name om het los laten lopen van de honden gaat. “Met het in de bebouwde kernen aanlijnen zijn we akkoord, maar op plaatsen waar ruime bermen of plantsoenen aanwezig zijn willen we graag zien dat honden los mogen lopen. Met respect voor natuurgebieden en uiteraard met de verplichting om uitwerpselen ook op te ruimen.”

Het schuiven is begonnen. Allemaal een hondenschepje op zak, da’s al in de pocket, denkt Agricola. Vandaag zoekt hij nog de balans tussen electoraal een beetje toegeven aan de hondenbezitters, electoraal een beetje de poot stijf houden tegenover de niet hondenbezitters. En dan gaat hij akkoord met het voorstel van de Plaatselijk Belangen (zijn die ook weer tevreden), maar wijst vervolgens verdacht weinig uitzonderingsplekken aan. Want ja, met respect voor natuurgebieden en zo…

De coalitiepartijen vinden dat dan een prima plan. De oppositie ook wel, maar electoraal steigert die eerst nog een beetje. En dan is het plan aangenomen. Niet direct, maar nadat de tijd de scherpe kantjes er af heeft gehaald. Politiek noemt Klaas Agricola dat: “Ik neem de steunbetuigingen graag in ontvangst, maar doe geen toezeggingen. Daar zullen we ons de komende tijd over buigen.”

Maar het antwoord heb je dus al vast: voortaan een schepje meenemen en overal aangelijnd, op een heel klein aantal uitzonderingen na. Tja, soms moeten de goeden onder de kwaden leiden. We hebben ons land zelf dat vaarwater opgestuurd.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

Lees ook

Raadslid Olst-Wijhe verhuist naar Ommen en sluit zich aan bij de LPO

OMMEN – Ron de Wit, momenteel raadslid in de gemeente Olst-Wijhe, verhuist per 1 maart …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.