Home / archiefcentraal / emmie oudejans het beste paard van stal

emmie oudejans het beste paard van stal

Kijken, voelen, aaien, verzorgen of voeren, het is er allemaal mogelijk. Een plek waar u als bezoeker alleen de lusten en niet de lasten ervaart die bij het houden van dieren komen kijken.

En dat maakt de stadsboerderij uniek en onmisbaar in Ommen. En dat al 17 jaar lang, gedragen en mogelijk gemaakt door een dertigtal vrijwilligers en hun enorme inzet. In deze aflevering van ‘De vrijwilliger van de maand’ een gesprek met Emmie Oudejans. Sinds de start voorzitter en coördinator van het hele gebeuren.

Op de vraag wat eigenlijk het doel is van een kinder/stadsboerderij valt het eerst even stil. Niet omdat er geen antwoord op te vinden is, blijkt al snel, maar omdat er gewoonweg te veel antwoorden zijn: “Bezoekers komen hier met dieren in aanraking. Dat lijkt heel gewoon, en dat is het hier ook wel, maar bij ons kunnen bezoekers zonder verplichtingen toch de schoonheid en liefde van dieren ervaren die soms thuis niet mogelijk is”, aldus Emmie.

“En niet alleen het leuke van dieren is belangrijk voor bezoekers, ook komt er een stukje educatie bij kijken. Advies over het houden van dieren tot het knippen van de nagels van een konijn van een bezoekertje. Wij kunnen als stadsboerderij een laagdrempelige voorlichting geven.

Het houden van dieren staat onder grote druk. Soms komt het voor dat er in het gezin van de bezoekers geen huisdiern aanwezig kunnen zijn door bijvoorbeeld allergieën, ruimte en tijdsgebrek. Bij ons kunnen die kinderen dan geheel vrijblijvend en in hun eigen tijd bij ons op bezoek.” Een ander belangrijk doel van De Mars is dat het steeds meer fungeert als ontmoetingsplek voor Ommenaren. De kinderen vermaken zich tussen de dieren en in de speeltuin terwijl de ouders gezellig een babbeltje kunnen maken.

Als coördinator is het de taak van Emmie om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. “Het bijzondere aan de stadsboerderij is dat het geheel wordt gedragen door vrijwilligers. Wat ik zo mooi vind is dat al deze mensen een enorm verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Het komt zelden voor dat ik moet invallen omdat iemand op het laatste moment haar taken niet kan vervullen.”

De vrijwilligers geven zelf aan hoeveel tijd ze kwijt willen aan de stadsboerderij: “Er zijn mensen die wekelijks een middag meedraaien, anderen eens per maand. Ook de speciale activeiten worden vaak weer door anderen gedaan, er zijn mensen die de boodschappen halen, anderen bekleden weer bestuursfuncties.”

Naast het coördineren is Emmie erg druk met het bijeen schrapen van geld en sponsoren om het financiële plaatje rond te krijgen. De Juniorkamer en de Rotary Club hebben bijvoorbeeld met het Vechtdalconcert tienduizend euro opgehaald. “Van dit geld hebben we onder andere een mestplaats gerealiseerd. Nu kunnen we onze mest zelf opvangen en na een jaar verkopen als compost voor de tuin. Naast deze financiële bijdrage is er door deze organisaties ook de expertise toegezegt op het gebied van het vergaren van geld. Wij zijn daarvoor dan ook erg dankbaar!”

“Graag zouden wij in de toekomst volledig aan het keurmerk willen voldoen zoals de Stichting Kinderboerderijen Nederland deze voorschrijft. We voldoen al aan heel veel eisen, zoals de mestplaats. Een aantal belangrijke onderdelen zoals een kleedruimte en sanitaire voorzieningen voor de vrijwilligers missen we nog. Maar daar is simpelweg geen geld voor.

” Een andere grote wens van de stadsboerderij is om een ruimte te realiseren voor educatieve doeleinden: “We zouden graag onderdeel worden van lesprogramma’s op bijvoorbeeld basisscholen in Ommen. Nu komen er wel veel kinderen, maar het is allemaal nog erg vrijblijvend. Praktijkvoorbeelden werken toch vaak beter dan de theorie.” Voor Emmie en haar vrijwilligers nog redenen genoeg om zich ook de komende jaren in te zetten voor stadsboerderij De Mars.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.