Home / archiefcentraal / de besthmer esch haar bewoners en haar buren

de besthmer esch haar bewoners en haar buren

De grootvader van de heer van Pesch, Dr. A.J. van Pesch, woonde in het begin van de vorige eeuw in Amsterdam en was daar directeur van een 3-jarige HBS. Hij had biologie gestudeerd en was ook buiten zijn werk zeer geïnteresseerd in de natuur.

Dit is zeker één van de redenen geweest dat hij in 1917 de boerderij van Woertink kocht aan de Bergweg 14 in Besthmen. Twee jaar later liet hij de boerderij verbouwen door architect Th. W. Rueter en hij gaf het huis de naam ‘Besthmer Esch’.

Vrijwel elke vakantie ging het gezin per trein naar Ommen. Dr. A. J. van Pesch hielp soms alleen bij het inladen van de vele koffers in Amsterdam en ging dan zelf per fiets. Na zijn pensionering in 1946 ging hij permanent in de ‘Besthmer Esch’ wonen met zijn vrouw Hillo van Pesch-Bakhuis.

Behalve z’n eigen gezin fotografeerde van Pesch ook in de buurtschap Besthmen. In 1969 ging zoon Hans van Pesch met pensioen. Hij heeft het huis toen opnieuw laten verbouwen en ging er met zijn vrouw Mas van Pesch-Schaafsma wonen.

Er kwam een aanbouw waarin zijn vader A. J .van Pesch tot zijn dood in 1972 heeft gewoond. Na het overlijden van Hans van Pesch in 1996 heeft een dochter van hem er nog een aantal jaren gewoond. Veel van de foto’s, die destijds door de familie van Pesch zijn gemaakt, van de families Woertink, Warner, Batterink, Schuttert, Groen, Praas, Maneschijn, Apeldoorn, Stokvisch en Blikman, zijn vanaf 14 januari te zien op OudOmmen.nl (album “Familie van Pesch”).

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.