carrousel dalfsen genomineerd voor onderwijsprijs

Om voor nominatie in aanmerking te komen dient het onderwijskundig project bijzonder, overdraagbaar en uitvoerbaar voor andere scholen te zijn. De Carrousel is genomineerd voor deze prijs dankzij haar bijzondere geschiedenisproject, waarbij de tien perioden van de Nederlandse geschiedenis centraal staan.

De werkwijze van De Carrousel wijkt af van de wijze waarop Nederlandse basisscholen geschiedenis onderwijs vormgeven. De Carrousel speelt in op talenten van kinderen en biedt geschiedenis aan in samenhang met het totale onderwijs.

Dit betekent dat er taal, aardrijkskunde, (streek-)geschiedenis, techniek, kunst, drama, tekenen, muziek, burgerschapskunde en sociale integratie, staatsinrichting, geestelijke stromingen ( ontwikkeling Christendom; Islam; waarden en normen) , informatiecommunicatietechnologie et cetera in de keuze van opdrachten van kinderen vervlochten zijn.

Daarnaast staan geschiedenislessen niet wekelijks op het lesrooster, maar worden de lessen gedurende perioden van twee tot drie weken op de middagen verzorgd. In een cyclus van 2 jaar worden in elk schooljaar 5 geschiedenisperioden uitgewerkt.

Leerlingen krijgen de mogelijk om opdrachten te kiezen die met hun specifieke talenten (meervoudige intelligenties) te maken hebben. De opdrachtkaarten worden door de leerkrachten van de school zelf vervaardigd. Ook hebben leerlingen uit de groepen 7 en 8 inbreng bij de vormgeving van deze vorm van geschiedenis. Dankzij deze werkwijze worden kennis, vaardigheden en attituden voor dit vakgebied op speelse en intensieve wijze verwerkt.

Ook bijzonder bij deze vorm van onderwijs is, is dat de collega’s uit de groep 1 tot en met 4 thema’s uitwerken die een relatie hebben met de tien tijdperken uit de Nederlandse geschiedenis. De afgelopen drie jaar is er door het team intensief aangewerkt. Momenteel werken de leerlingen van de groep 1 tot en met 4 over het thema Kunst ( o.a. Rembrandt), terwijl de groep 5 tot en met 8 Regenten en Vorsten (o.a. Rembrandt) belichten.

Belangstellenden kunnen op 10 februari 2011 vanaf 16.00 uur tot 18.00 uur in de school aan de Vossersteeg komen kijken naar de uitwerkingen van de thema’s.

Op dinsdag 1 februari 2011 wordt bekend gemaakt wie van de genomineerden de prijs gaat winnen. De prijsuitreiking wordt verricht door mevrouw C. Abbenhues, gedeputeerde Economie, Toerisme en Arbeidsmarkt, en vindt plaats vanaf 19.00 uur in het Provinciehuis in Zwolle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.