bigband alloteria komt naar ommen

De vermaarde Bigband Allotria uit Zwolle treedt zaterdag 29 januari op in Theater Carrousel in Ommen. Bandleider Herman Nijkamp laat zich ook horen op de trompet en als zanger. Het wordt een winterse avond met het programma WinterWonderLand.

Allotria wordt wel de oudste bigband van Nederland genoemd. Al in de dertiger jaren van de vorige eeuw bestond Allotria als dansorkest, met blazers en strijkers. De typische Allotria-sound was toen al in de wijde omgeving van Zwolle beroemd. Na een onderbreking door de Tweede Wereldoorlog werd Allotria in 1959 nieuw leven ingeblazen in de vorm van een bigband naar het voorbeeld van Count Basie, Les Brown en Woody Herman.

Anno nu geven de enthousiaste muzikanten van de bigband veel concerten, met ensembles en solisten. Zo speelden ze onder meer met het Zwols Symfonie Orkest, Opgezwolle, HanzeOrkest, Denise Jannah en Fay Lovski. En dat ze kunnen spelen, blijkt uit de prijzen zoals de eerste prijs Topklasse op het Meerjazz Bigban Concours in Hoofddorp in 2009, en in 2010 werd deze prijs opnieuw in de wacht gesleept. En de solistenprijs ging in die klasse naar Allotria-trombonist Gerd Pol. Ook is de Zwolse bigband winnaar van de Peter Schilperoort Award, uitgereikt op het Jazzfestival Heerde in 2009.

Herman Nijkamp

Bandleider Herman Nijkamp heeft niet alleen als leider van Allotria een glanzende staat van dienst opgebouwd. Hij heeft bijvoorbeeld met Fay Claassen in 2005 de cd Specially arranged for Fay opgenomen en stond vervolgens met de zangeres in menig theater. In de bigbandwereld is hij verder niet alleen bekend van Allotria, maar ook van Straight Ahead. Bovendien is hij actief in de Zwolse bigband Jazz art, die onder leiding staat van Bert Pfeiffer. Nijkamp is bovendien docent klein en groot koper en geeft les aan diverse muziekscholen, zoals de Muzerie in Zwolle, Mamuze in Epe en De Hank in Heerde.

Deze voorstelling is ook te bezoeken met Vier het Leven, het initiatief van Theater Carrousel om senioren die graag naar het theater willen, maar niet alleen, het bezoek mogelijk te maken. Vier het Leven zorgt tegen een kleine meerprijs voor vervoer, begeleiding, eersterangs kaartje, gezelschap en consumpties. Bel voor meer informatie naar 035-5245156, op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.