Home / archiefcentraal / aantal woninginbraken neemt fors toe

aantal woninginbraken neemt fors toe

De politie van de regio IJsselland laat ongeveer dezelfde cijfers zien in haar jaarverslag als landelijk het geval is. Verschil is dat in de rest van Nederland het aantal overvallen afneemt en dat bij ons in de regio dit nog niet het geval is. Dit is onder andere te wijten aan de hoos overvallen die begin 2010 onze regio teisterden. Een speciaal opgericht team heeft hieraan wel een eind kunnen maken, maar de overvalcijfers laten hierdoor nog een minder positief beeld zien dan in den lande.

Verder is er op alle vlakken verbetering te zien. Zo daalt de categorie minderjarige verdachten met 29%. Waarin de twee grootste steden Zwollen en Deventer echter grote verschillen laten zien ten aanzien van die daling. In Deventer werd een daling gemeten van 35%, daar waar Zwolle niet verder komt dan 10%. Inzet van speciale teams zoals de teams Salland, Dalfsen-Ommen en Hardenberg die samenwerken om uitgaansoverlast tegen te gaan, lijken het toverwoord te zijn. Zo wordt een samengesteld team in de weekenden flexibel ingezet op plaatsen waar veel overlast is van jongeren. Dit zijn horecagelegenheden, uitstapplaatsen van discobussen en de route van deze locaties naar huis.

Daar waar het plegen van een overval steeds moeilijker wordt gemaakt, is het in de regio blijkbaar erg makkelijk om in te breken. Zowel woniniginbraak als schuurinbraken laten een forse stijging zien, van respectievelijk 35% en 45%. Dat is opmerkelijk te noemen daar de politie eigenlijk op alle fronten dalingen weet te noteren. Wellicht dat de oosterse mentaliteit ons toch duur komt te staan. Want wie loopt er niet even naar de buurvrouw, zonder alles af te sluiten of haalt de kinderen van school zonder de voordeur op slot te draaien. En een fiets op slot zetten op je eigen oprit? Weest gewaarschuwd dat kan anno 2011 echt niet meer.

Tot slot neemt het aantal alcoholrijders met meer dan de helft af en rijdt de jeugd ook steeds meer met helm op. Toch bleef het aantal verkeersslachtoffers gelijk. Of dit dan weer komt door mobiel bellen onder het rijden? Want hierop werden 30% meer rijders bekeurd.

Het hele verslag en alle cijfers kunt u lezen op de site van politie IJsselland.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.